VRTOGLAVI TROŠKOVI

EUobserver: Gala večeru u Varšavi Frontex platio 94.000 eura

18.01.2021 u 16:12

Bionic
Reading

Frontex, agencija za europsku graničnu i obalnu stražu, svake godine u svibnju svečano obilježava svoj dan, uz nekoliko stotina uzvanika. Iz godine u godinu, troškovi tog eventa u pravilu rastu, piše EUobserver. Taj neprofitni portal sa sjedištem u Bruxellesu doznaje da je Frontex 2015. godine večeru u restoranu Belvedere u Varšavi platio više od 94.000 eura

Vrtoglava cijena navedena je na dokumentima do kojih je EUobserver došao temeljem zahtjeva o pravu na pristup informacijama. Skupa gozba bila je finale tzv. 'European Border and Coast Guard Day', zapravo slavlja tijekom kojeg Frontex pruža europskim obalnim stražama 'priliku da podijele iskustva i najbolje prakse'.

Taj događaj okuplja predstavnike industrije, nadležne vlasti i resorne stručnjake, a 2015. godine sudjelovalo je oko 800 uzvanika. U programu su bile i nagrade za najbolju 'radnu' fotografiju, filmovi, nogometne i rukometne utakmice između Frontexa i nacionalnih graničnih straža, natjecanja u gađanju i vježbe u detektiranju krijumčara. Nije jasno koliko je od njih bilo na večeri u restoranu Belvedere. Ukupan dnevni račun koštao je porezne obveznike EU-a 360.499 eura, od čega je najam konferencijskog prostora iznosio 91.818 eura, dok je sudionicima nadoknađeno 56.118 eura troškova, najvjerojatnije za hotelski smještaj i prijevoz.

Najveći račun ipak se odnosi na gala večeru u restoranu Belvedere.

Dokumenti su otkrili i da je 2018. dnevni trošak godišnjice Frontexa u poljskom gradu Sopotu na Baltičkom moru bio čak 580.152. U izvještaju s tog događaja, agencija je navela da su sudionici nakon službenog dijela konferencije 'svjedočili spektaluranoj pomorrskoj vježbi poljske granične straže'.

Glasnogovornik Frontexa poručio je da je i prije pojave Covida ta agencija odlučila obustaviti navedene godišnje evente u svibnju. Frontexov proračun s godinama je eksplodirao, od šest milijuna eura 2005. do gotovo 500 milijuna eura, piše EUobserver.