sporazum s eu

Frontex će čuvati cjelokupnu granicu Crne Gore

10.05.2023 u 14:27

Bionic
Reading

Vijeće Europske unije donijelo je odluku o zaključenju Sporazuma između EU i Crne Gore prema kojem će Agencija za europsku graničnu i obalsku stražu (Frontex) ubuduće štiti cjelokupnu crnogorsku granicu, a ne samo područja na zajedničkoj granici s državama Unije, piše u srijedu podgorička Pobjeda.

Taj Sporazum u veljači je usvojila crnogorska vlada.

Prethodnim Sporazumom iz lipnja 2020. godine, Frontex pomaže Crnoj Gori u kontroli granica s Hrvatskom i Italijom u situacijama pojačanog priliva migranata s Bliskog Istoka i iz područja sukoba, dok će prema novom sporazumu Frontex proširiti svoju nadležnost i na granice prema Albaniji, Kosovu, Srbiji, te Bosni i Hercegovini, otkuda je najveći priljev migranata i ilegalnih prelazaka granice.

Sporazum će, kako prenosi Pobjeda, stupiti na snagu objavom u Službenom listu Europske unije.

U Crnoj Gori je u 2022. godini registristrirano rekordnih više od 8.500 migranata, što je 150 posto više nego godinu ranije, podaci su crnogorske policije. 

Sporazum između EU i Crne Gore predviđa raspoređivanje timova na kopnenoj, morskoj i zračnoj granici, te da se aktivnosti mogu odvijati i u zoni crnogorskog susjedstva.

Kad su u pitanju ovlaštenja koja će imati članovi Frontexovog tima, u sporazumu se navodi da se pri obavljanju svojih zadataka i izvršavanju svojih ovlaštenja članovi tima moraju pridržavati zakona i drugih propisa Crne Gore i primjenjivog prava EU i međunarodnog prava.