ilegalne migracije

Frontex raspoređuje graničnu stražu u zajedničkoj operaciji sa Sjevernom Makedonijom

20.04.2023 u 17:35

Bionic
Reading

Agencija Europske unije za granice Frontex počela je u četvrtak raspoređivati pripadnike granične straže na granici Sjeverne Makedonije s Grčkom u zajedničkoj operaciji sa Skopljem u svrhu kontrole i sprečavanja ilegalne imigracije i prekograničnog kriminala

Frontex će u skladu sa sporazumom potpisanim u listopadu prošle godine na granicu rasporediti više od 100 čuvara, rekao je dužnosnik te agencije. Sporazum je na snazi do 24. siječnja 2024., no može biti produljen. Sjeverna Makedonija četvrta je zapadnoeuropska država koja je potpisala takav sporazum s Frontexom, nakon Albanije, Srbije i Crne Gore.

"Više nismo sami u borbi protiv ilegalne migracije", rekao je ministar unutarnjih poslova Oliver Spasovski na službenoj ceremoniji kojom je obilježeno raspoređivanje pripadnika snaga. Dodao je da se polovina ilegalnih ulazaka u EU odvijala preko zapadnobalkanske rute, koja je ponovno postala atraktivna za migrante ove godine.

Članica NATO-a od 2019. Sjeverna Makedonija želi se priključiti Europskoj uniji i sporazum s Frontexom vidi kao još jedan korak u tom smjeru. Direktor Frontexa Hans Leijtens kazao je da je makedonska vlada odani partner u očuvanju integriteta granica. "I moramo uvijek imati na umu da naša misija nije samo štititi granice već i živote i vrijednosti naše zajednice", rekao je.