operacija 'smeće'

Velika akcija Frontexa u 29 zemlja uključujući i Hrvatsku; uhićene 43 osobe

20.12.2022 u 17:10

Bionic
Reading

Hrvatska policija u utorak je izvijestila da je u suradnji sa Carinskom upravom i Inspekcijom zaštite okoliša sudjelovala u opsežnoj Frontexovoj akciji kodnog imena 'Smeće' protiv nezakonitog trgovanja otpadom preko vanjskih granica EU-a u kojoj je zaplijenjeno preko 2000 tona raznog otpada

U suradnji 29 zemalja i pet europskih tijela provedeno je 2500 kontrola i otkriveno 100 slučajeva nezakonitog trgovanja otpadom. Pritom je zaplijenjeno 2000 tona otpada, a uhićene su 43 osobe. Osim policija zemlja u kojima su akcije provedene sudjelovali su i EUROPOL i OLAF.

MUP podsjeća da nezakonito trgovanje otpadom donosi ogromnu zaradu te nosi relativno nizak rizik. Radi se o iznimno popularnom kaznenom djelu koje nadilazi granice i ima strašan učinak na okoliš pa borba protiv nezakonitog trgovanja otpadom, ističu, zahtijeva snažan međunarodni odgovor.

U kontroli otpada po kombijima, kamionima i brodovima službenici su pronašli korištene auto dijelove, plastiku, baterije, otpadno ulje, metalni otpad, stare gume, tekstil i elektronički otpad, ali i opasan otpad.

Otpad je trebao biti prevezen u Afriku, Aziju i srednju ili istočnu Europu gdje bi bio bačen, zapaljen ili raspršen, trujući tlo, zrak i vodu.

Uz to, zemlje sudionice prijavile su pravosudnim tijelima velik broj osumnjičenih i izrekle značajne iznose novčanih kazni. Otkrivene su i srodne kaznene aktivnosti poput krivotvorenja isprava i nedostatka odgovarajućih dozvola, priopćio je MUP.