KRAJ PRVOSVIBANJSKE ŠUTNJE

Fronta protiv Vlade: Uz sindikate i branitelji te Crkva

25.04.2013 u 18:31

Bionic
Reading

Nakon dugogodišnje 'prvosvibanjske šutnje' ovogodišnji Međunarodni praznik rada, po svemu sudeći, bit će zapamćen kao masovni prosvjed protiv vlade Zorana Milanovića. Sindikalnom prosvjedu pridružit će se i branitelji, a poziv za izlazak na ulicu odaslan je i s Kaptola

Katolička crkva u Hrvatskoj podržava sindikate u prosvjedu 1. svibnja i poziva vjernike da izađu na Trg bana Jelačića i podrže sindikalne zahtjeve. Taj crkveni stav objavio je u svome najnovijem komentaru glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić otvoreno pišući da 'svi građani, a osobito vjernici, nakon što se upoznaju s konkretnim zahtjevima iznesenim u najavi prvosvibanjskog sindikalnog prosvjeda, pozvani su zauzeti svoj stav i postupiti po svojoj savjest'. Jer, kako piše mons. Miklenić, 'za velike promjene potreban je i veliki demokratski pritisak'.

Sindikati, dakako, objeručke dočekuju ovu podršku. 'Izuzetno nam je drago da je Glas Koncila prepoznao zahtjeve sindikalnih središnjica. Doslovno nam je to i bio cilj, naime, formulirajući zahtjeve, nismo ih vezali za probleme realnog ili javnog sektora, nego uza sve građane kako bi prosvjed prerastao iz sindikalnog u građanski', kaže Mladen Novosel, šef SSSH. Moguće političke manipulacije, odgovara, neće biti jer sindikalisti nikome neće dopustiti da javno s tribine artikulira svoje političke interese niti da socijalne razloge za bunt iskoristi za eventualne političke ciljeve. Sindikati su već naglašavali da su ekonomsku politiku, krivu za osiromašenje gotovo svih slojeva društva, podjednako vodili i HDZ i SDP, piše Večernji list

'Dat ćemo potporu pravednim, legitimnim i opravdanim zahtjevima sindikata u borbi za dostojanstven rad i pravo na plaću za rad jer mi smo se borili za Hrvatsku u kojoj će građani imati radno mjesto i od tog dostojno živjeti. Zato smo pozvali pripadnike gardijskih brigada i specijalne policije na prosvjed 1. svibnja', rekao je Ilija Vučemilović, predsjednik Udruge gardijskih brigada.
Za ministra financija Slavka Linića najava zajedničkog prosvjeda branitelja, sindikata i Crkve koja ih podržava ispolitizirana je akcija uvjetovana skorim izborima.' Kao što vidimo, počinje zastrašivanje građana, najavljuju se blokade, čak i graničnih prijelaza, straši se građane da neće dobiti mirovine. Sve je ispolitizirano zbog izbora i onda se mnogu uključuju u prosvjede', rekao je Linić.
257533,257450,257251,250922
Josip Bozanić: Političari imaju debelu kožu

Iako je Kaptol vjernike pozvao da se pridruže prosvjedu koji su organizirali sindikati i koji je usmjeren protiv gospodarske i fiskalne politike koju provode premijer Zoran Milanović i njegovi ministri, kritika je upućena i oporbi. "Političari u Hrvatskoj pokazuju da imaju iznimno debelu kožu i ravnodušnost kad ih se upozorava i kad se od njih nešto konkretno zahtijeva'.

Tomislav Josić: Nakon ćirilice na redu su prava radnika

Tomislav Josić i Stožer za obranu hrvatskog Vukovara uspio je na prosvjed protiv Vlade 7. travnja na glavni zagrebački trg privući 30-ak tisuća ljudi. Tada je neposredni povod bilo uvođenje dvojezičnih ploča u Vukovaru. Sada su branitelji pozvali svoje suborce da dignu glas za radnike i radnička prava.

Vilim Ribić: Dali smo 7,4 milijarde, ali ništa ne pomaže

U dvanaest sindikata državnih i javnih službi 17. svibnja izjašnjavat će se o blokadi svih službi u sustavu. Vilim Ribić stalno ističe kako se na zaposlenima u državnim i javnim službama od 2009. naovamo uštedjelo 7,4 mlrd. kuna, s čim bi se pomirili da je novac potrošen na otvaranje novih radnih mjesta. No, toga nema, a njima se plaće dalje režu. Ulje na vatru uvelike je dolilo Vladino potpuno ignoriranje socijalnog dijaloga