predstojnik ureda premijera

Frka Petešić: Broj lokalnih dužnosnika ćemo prepoloviti, a općine funkcionalno spojiti

19.07.2020 u 19:59

Bionic
Reading

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić za RTL je govorio o spajanju ministarstava u novoj Vladi, kao i o smanjivanju broja dužnosnika na lokalnoj razini

Frka Petešić objasnio je ideju koja leži iza spajanje nekih ministarstava, poput gospodarstva i energetike te zaštite okoliša.

'Ideja je funkcionalno spojiti ministarstva čije resore je ponekad teško arbitrirati i lakše je kad to radi jedan ministar, nego da se ide u mukotrpne pregovore i da premijer mora arbitirati', rekao je predstojnik Ureda predsjednika Vlade za RTL Danas.

Objasnio je i zašto nije došlo do spajanja ministarstava obrane i branitelja, što se smatralo gotovom stvari, a tvrdi da je razlog taj što je riječ o dva prilično različita ministarstva.

'Ministarstvo obrane ima danas sasvim drugu ulogu - modernizirati cijeli sustav obrane i domovinske sigurnosti, a i standard NATO-a je da tom resoru civil bude na čelu', rekao je Frka Petešić koji je odbacio nagađanja da se od spajanja ta dva ministarstva odustalo zbog toga što je SDSS dobio mjesto potpredsjednika u Vladi. Dodao je i kako u ministarstvima radi oko 13.000 osoba te da smanjivanje u tom pogledu neće puno značiti, ali i naglasio da se cilja na to da se među prvim mjerama donese ona kojom bi se broj lokalnih dužnosnika, kojih ima oko dvije tisuće, prepolovio te da se ide u funkcionalno spajanje općina. Sve bi te mjere premijer Andrej Plenković trebao predstaviti u četvrtak prilikom iznošenja programa Vlade u Saboru.