MINISTRI UOČI SJEDNICE VLADE

Aladrović o rezanju plaća i opuštanju mjera: Predlažemo pokretanje gospodarske aktivnosti u nekim sektorima

16.04.2020 u 11:07

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je uoči jutrošnje sjednice Vlade da će se po pojedinim sektorima razmotriti opuštanje mjera sprječavanja zaraze koronavirusom. 'Pratimo kako se kreće stopa zaposlenosti, zapravo nezaposlenosti po određenim sektorima i predložit ćemo popuštanje. Očekujemo da ćemo moći pokrenuti određenu gospodarsku aktivnost', kazao je Aladrović

Po pitanju eventualnog rezanja plaća u državnom i javnom sektoru, kazao je da je Vlada zasad imala konzultativni sastanak sa socijalnim partnerima.

'Rashodovnu stranu proračuna smo već jednom korigirali, moja je procjena da ćemo to morati ponovno učiniti. Pozvat ćemo socijalne partnere - državne i javne službenike - da vidimo kakva su njihova očekivanja i vjerujem da ćemo postići konsenzus', kazao je Aladrović.

Ministar uprave Ivan Malenica, odgovarajući na pitanja novinara, osvrnuo se na prijedoge za teritorijalnim preustrojem Hrvatske, s obzirom da je pandemija koronavirusa razotkrila neučinkovitost modela lolalne i regionalne samouprave.

'Da bi krenuli u razmišljanje, morate imati nekakvu podlogu. Zasigurno je fiskalni kapacitet jedan od važnijih kriterija, kao i adminstrativni. Te jedinice imaju povjereni djelokrug usluga, treba provjeriti jesu li one sposobne to obavljati', kazao je Malenica.

Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović/PIXSELL

Ministar turizma Gari Cappelli kazao je da će neki turisti ove godine svakako htjeti doći u Hrvatsku, osobito oni koji ovdje posjeduju plovila i nekretnine.

'Signal kvalitete koji pružamo kroz Stožer civilne zaštite je dokaz njima vani da će se u Hrvatskoj osjećati sigurnima. Naravno, to ovisi i o svim drugim sektorima', kazao je Cappelli.

Potvrdio je da Vlada svakako ide dalje s 'Cro karticom', kojom poslodavci radnicima mogu uplatiti maksimalno 2500 kuna namijenjenih za potrošnju u ugostiteljstvu i turizmu.

'Prioritet su kampovi, imate danas izvanredne kamp-kućice, 4-5 zvjezdica pored mora, potom kuće u prirodi i nautika', kazao je Cappelli.