SUĐENJE AUSTRIJSKOM MONSTRUMU

Fritzl priznaje incest, no ne i ubojstvo

16.03.2009 u 10:46

Bionic
Reading

'Suđenje stoljeća' započelo je danas u Zemaljskom sudu u austrijskom gradu St. Pöltenu. Na optuženičkoj je klupi austrijski monstrum Josef Fritzl, sedamdesetčetverogodišnjak koji je gotovo četvrt stoljeća svoju kćer držao kao seksualnu robinju u podrumu obiteljske kuće

Fritzla je tužiteljica optužila za silovanje, incest, prisilu i robovlasništvo. Monstruma se tereti i za ubojstvo. On je, naime, svojem tek rođenom sinu odbio pružiti adekvatnu liječničku pomoć, te je dijete umrlo ubrzo nakon poroda. Fritzl je tijelo dječaka spalio u peći.

Odvjetnik Rudolf Maye kaže da će Fritzl priznati krivnju za većinu točaka optužnice, no ne i za ubojstvo i robovlasništvo. Dodaje da će dokazati da njegov klijent nije monstrum kako ga svi nazivaju, već da je kćer 'volio 'na svoj način'.

Austrijski gradić St. Pölten pod nevjerojatnim je mjerama osiguranja. Zatvoren je zračni prostor iznad zgrade suda, policajci i specijalci osiguravaju prilaze zgradi i sudnici. To ne čudi s obzirom na to da je početak suđenja austrijskom monstrumu glavna vijest svih svjetskih medija. U St. Pölten jutros je stiglo oko 200 novinara, piše BBC. Stoga je Austrijsko novinarsko društvo (Oesterreichischer Journalisten Club - OeJC) u ponedjeljak ujutro je uoči početka procesa pozvalo na strogo poštivanje novinarske etike. U priopćenju upućenom medijskim i nakladničkim kućama, glavnim urednicima i urednicima redakcija, OeJC je naglasio molbu da se 'izvjestiteljima ne izdaju nalozi i upute koje zadiru u ljudska prava žrtava i počinitelja i vrijeđaju ih'.

Pred zgradom suda okupili su se i aktivisti različitih udruga, od 'Otpora za mir', građanske inicijative 'LUCA' do 'Ofenzive za žrtve' i drugih. Kritizirajući politiku austrijske vlade prema žrtvama, maskirani aktivisti, odjeveni u bijele overale i druge čudne kostime, ljuljajući bebe u rukama, krvlju zamrljanih usta, nosili su brojne plakate, među kojima najčešće natpis 'Sramota za Austriju'

Video prilog austrijske televizije ORF o početku suđenja

 

Dokazi će se iznositi iza zatvorenih vrata, bez prisutnosti medija, kako bi se sačuvala privatnost Fritzlovih žrtava. Dokazni materijal uključuje i 11-satni videoiskaz kćeri Elizabeth koji je ranije snimljen. Austrijski mediji pišu da će Fritzlov psihogram, koji je izradila sudska vještakinja Kastner, biti temelj vođenja procesa. Ona na 130 stranica nalaza vještačenja zaključuje da je on duboko poremećena osoba, ali ubrojiva, te je kao takav opasan za okolinu. Po austrijskom zakonu prijeti mu kazna doživotnog zatvora. Suđenje bi trebalo završiti u petak, 20. ožujka, javnim objavljivanjem presude.


KRONOLOGIJA ZLOČINA

1977.
Fritzl prvi put spolno zlostavlja jedanaestogodišnju kćer Elizabeth.

28. kolovoza 1984.
Te je godine Fritzl odlučio svoju osamnaestogodišnju kćer Elizabeth zatočiti u tamnicu u podrumu njihove obiteljske kuće. Ona je kasnije istražiteljima posvjedočila da ju je otac silovao i prije zatvaranja u podrum. Na kućnu adresu Fritzla i njegove supruge Rosmarie stiglo je pismo, napisano rukopisom njihove kćeri, u kojem stoji da je odlučila otići od kuće te da ne želi da je traže.

1988. - 1989.

Kerstin, prvo od sedmero djece rođene iz incestuoznih odnosa oca i kćeri, potajno je rođeno u podrumskoj tamnici. Točan datum rođenja nije poznat.

1990.

Elizabeth je rodila drugo dijete, sina Stefana.

1993.
Ispred svoje obiteljske kuće Fritzlovi navodno pronalaze bebu zajedno s pismom od kćeri Elizabeth, u kojem stoji da se ona za dijete ne može brinuti. Ista se stvar dogodila i s bebom rođenom 1994. Obje djevojčice posvojili su djed i baka Fritzl.

1996.
Elizabeth rađa blizance. Dječak Alexander je ostao živ, dok je drugo dijete umrlo nedugo nakon poroda. Za njegovu je smrt Fritzl optužen jer mu nije pružio medicinsku pomoć. Fritzl je tijelo spalio u peći.

1997.
Treće dijete se pojavljuje na kućnom pragu Fritzlovih. Njega će, kao i prethodno dvoje, usvojiti Joseph i Rosmarie Fritzl.

Fritzl na odmoru
1998.
Fritzl odlazi na jednomjesečni odmor na Tajland. Prema pisanju medija, to nije bio jedini put da je Fritzl putovao. Zatočenoj obitelji navodno bi ostavljao zalihe hrane.

2003.
Fritzlovi dobivaju pismo od Elizabeth u kojem piše da je u prosincu 2002. godine rodila još jedno dijete. Ono je odraslo u tamnici zajedno s Kirsten i njezinim bratom.

19. travnja 2008.
Policija je objavila poziv Elizabeth Fritzl, koja je bila na popisu nestalih osoba, da joj se javi jer je njezina prva kći Kirsten primljena u bolnicu u Amstettenu s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Fritzl je tada doktorima rekao da se majka devetnaestogodišnje Kirsten ne želi za nju brinuti te da ju je ostavila njemu na brigu.

19. - 26. travnja 2008.
Tijekom ovog tjedna Fritzl je odlučio pustiti Elizabeth i ostalo dvoje djece iz tamnice. Svojoj ženi Rosmarie rekao je da im se kćer odlučila vratiti.

Subota, 26. travnja.

Policija je privela Fritzla i Elizabeth u blizini bolnice gdje se Kirsten liječila. Ostala su djeca pronađena u kući.

Nedjelja, 27. travnja
Policija je objavila da je uhitila Josepha Fritzla zbog sumnje da je počinio incest i otmicu. Sva su djeca stavljena pod zaštitu države, a Elizabeth je pružena medicinska i psihološka pomoć. Fritzl je policajcima otkrio šifru vrata podrumske tamnice.

Ponedjeljak, 28. travnja
Fritzl priznaje da je kćer 24 godine držao zatočenu u podrumu te da je otac sedmero njezine djece. Priznao je također da je jedno umrlo te da je tijelo kremirao.

Utorak, 29 travnja
Policija je objavila kako DNK test potvrđuje da je Fritzl otac sve Elizabethine djece. Fritzl je otad u pritvoru.

13. studenog 2008.
Podignuta optužnica za ubojstvo tek rođenog djeteta.

Ponedjeljak, 16. ožujka 2009.
Počinje suđenje Josephu Fritzlu.