BRAK HSS-A I HDZ-A

Friščić zadovoljan uspjehom u drugom krugu

01.06.2009 u 07:10

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Josip Friščić izjavio je večeras za Hinu da u HSS-u mogu biti zadovoljni rezultatima koje je stranka postigla u drugom izbornom krugu na lokalnim izborima

'Ako gledamo županije prije četiri godine HSS je imao svoje dužnosnike i obnašao vlast u pet županija, a sada je to u 13 županija', istaknuo je Friščić. Rekao je da je HSS zadržao tri župana - u Zagrebačkoj, Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Također je rekao da HSS ima zamjenike župana u 11 županija. 'Što se tiče županija mogu reći da HSS može biti zadovoljan', zaključio je Friščić.

Istaknuo je da HSS ima oko 170 dužnosnika - župana, zamjenika župana, načelnika općina, gradonačelnika i njihovih zamjenika, što je znatno više nego što je stranka imala ranije. Friščić je naglasio da su za HSS ovi izbori bili još posebno značajni jer nakon koalicije na državnoj razini s HDZ-om, budući da su izbori neposredni zasigurno su se testirali stranka i dužnosnici u brojnim sredinama gdje je bila situacija promjene koalicijskog partnera.

Ocijenio je da je HSS-ovo biračko tijelo prihvatilo i na lokalnoj razini partnerstvo s HDZ-om jer je imalo dovoljno vremena da vidi ostvarene programe na državnoj razini. HSS je u drugom izbornom krugu dobio zamjenika župana u sedam županija - u Karlovačkoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Međimurskoj županiji.

U prvom krugu izbora već je dobio zamjenike župana u četiri županije - Koprivničko-križevačkoj, Ličko-senjskoj, Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. HSS je u drugom izbornom krugu dobio gradonačelnike u Dugom Selu, Samoboru i Supetru. HSS je u prvom krugu već dobio gradonačelnike u Dugoj Resi, Križevcima, Čazmi i Metkoviću.

HSS je u drugom izbornom krugu dobio novih 12 zamjenika gradonačelnika, a u prvom izbornom krugu već ih je dobio 11. HSS je u drugom izbornom krugu dobio 21 načelnika općina, a njih 37 već je dobio u prvom izbornom krugu. Kandidat HSS-a za načelnika općine u Zlatar Bistrici Saša Pavlović ide u treći izborni krug, jer je osvojio isti broj glasova kao i protukandidat koalicije HNS-SDP.

HSS je u drugom izbornom krugu dobio 26 novih zamjenika načelnika općina, a u prvom krugu već ih je dobio 49. HSS je u prvom izbornom krugu već dobio tri župana - u Zagrebačkoj županiji Stjepana Kožića, u Koprivničko-križevačkoj Darka Korena i u Bjelovarsko-bilogorskoj Miroslava Čačiju