NIŠTA MIMO NATO-A

Friščić negira stvaranje borbene skupine Zapadni Balkan

18.07.2010 u 21:45

Bionic
Reading

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić odbacio je medijske špekulacije o formiranju borbene skupine pod nazivom Zapadni Balkan koja bi djelovala u mirovnim misijama pod ingerencijom Europske unije

'Hrvatska je članica NATO saveza i tvrdim da u Hrvatskom saboru nema ni jednog dokumenta niti je bilo rasprave, prijedloga ili bilo kakve akcije o formiranju 'zajedničke borbene skupine Zapadni Balkan', a o tome nije raspravljala ni Vlada', rekao je Friščić večeras u Jastrebarskom odgovarajući na novinarska pitanja.

Novinari su pitali jesu li točni napisi beogradske Politike, koje su prenijeli i neki hrvatski mediji, da je u tijeku formiranje takve zajedničke borbene skupine koju bi činili vojnici i časnici iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, BiH i Crne Gore, a koja bi djelovala u mirovnim misijama pod ingerencijom Europske unije.

Friščić je rekao da Hrvatska kao članica NATO saveza pridonosi organiziranju međunarodnih vojnih vježbi oružanih snaga zemalja članica, pa i onih koje bi htjele ući u NATO savez. Tako je nedavno na vojnoj vježbi na poligonu Eugen Kvaternik u Slunju, kazao je Friščić, bilo i predstavnika oružanih snaga Republike Srbije, 'ali ni u kojem slučaju mimo NATO-a'.

'Niti se formiraju neki dodatni vojni savezi, niti se može očekivati njihovo formiranje, niti Europska unija ima vojnu komponentu mimo NATO saveza. Štoviše, Europska unija nema ni jednu zemlju članicu koja nije prethodno ušla u NATO, jer je prvi korak za ulazak u EU pristupanje NATO-u', rekao je Friščić.

Josip Friščić, predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS), danas je u Jastrebarskom sudjelovao u obilježavanju Dana Vladka Mačeka.