LOŠE ZA SVE

Frattini osudio blokadu integracija u EU

16.03.2009 u 21:15

Bionic
Reading

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini osudio je u ponedjeljak praksu da neke države članice zaustavljaju integraciju zemalja kandidata, istaknuvši da to nije dobro ni za EU-u ni za zemlje zapadnog Balkana

BRUXELLES - "Uvijek postoji jedna zemlja EU-a koja blokira neku državu zapadnog Balkana, bilo da je riječ o Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji ili Crnoj Gori. Ako tako nastavimo cijela će regija biti zaustavljena i to neće biti dobro ni za Europsku uniju ni za zapadni Balkan", rekao je Frattini u Bruxellesu.

On je objašnjavao razloge zašto je zajedno sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom prošli tjedan uputio pismo svojim kolegama u kojem se traži veća potpora EU-a integraciji zemalja jugoistočne Europe.

Drugi potpisnik toga pisma, čija zemlja blokira hrvatske pristupne pregovore, rekao je da treba odvojiti hrvatske probleme od zemalja zapadnog Balkana.

"Naše rezerve glede hrvatskih pregovora treba odvojiti od približavanja zapadnog Balkana Europskoj uniji. To nije povezano", rekao je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

Žbogar je rekao da se u zajedničkom pismu u prvom redu traži ukidanje viza za građane zemalja zapadnog Balkana, dodajući da se Slovenija uvijek zauzimala za integraciju zapadnog Balkana u Europsku uniju.