REZULTATI ANKETE

Francuzi, Britanci i Nijemci za priznanje Palestine u UN-u

  • Autor: P.S.
  • Zadnja izmjena 12.09.2011 13:29
  • Objavljeno 12.09.2011 u 12:07
Palestina

Palestina

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Većina stanovnika triju velikih zemalja Europske unije - Francuske, Njemačke i Velike Britanije - misli da bi njihove vlade trebale glasati u korist Palestine na ovogodišnjoj Općoj skupštini UN-a, piše EUobserver

Anketa koju je YouGov i Ifop proveo za palestinsku nevladinu organizaciju Avaaz pokazala je da 69 posto ljudi u Francuskoj, 71 posto u Njemačkoj i 59 posto u Velikoj Britaniji želi da njihovi lideri podrže Palestinu na ovogodišnjoj Općoj skupštini UN-a koja počinje u New Yorku u utorak 13. rujna.

Rezultati te ankete došli su u trenutku nesloge EU-a po tom pitanju. Očekuje se podrška Francuske i Velike Britanije, ali Njemačka se još uvijek nećka, što je bilo vidljivo na prošlotjednom sastanku ministara EU-a u Poljskoj.

Očekuje se da će palestinska strana zatražiti od UN-a da se njezin sadašnji status zemlje promatračice izjednači s onim kakav ima Vatikan.

U nacrtu rezolucije bit će jasno rečeno da glasanje 'za' ne obvezuje bilo koju od zemalja članica UN-a da i bilateralno prizna Palestinu ili da će se Palestina odmah vratiti pregovorima s Izraelom, piše izraelski dnevni list Haaretz.

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas održat će govor u New Yorku 23. rujna, ali glasanje se ne očekuje prije listopada, piše EUobserver.

Ukoliko se udovolji palestinskim zahtjevima, to bi im moglo utrti put za pridruženje međunarodnim tijelima, kao što je Međunarodni kazneni sud u Haagu, i za pokretanje tužbe protiv Izraela.

'Ovo je samo jedan korak na dugom putu, a cilj nije obezakonjenje ili izolacija bilo koga. Umjesto toga, namjera je delegitimiranje okupacije', rekao je visoki palestinski diplomat Saeb Erekat u nedjelju.

'Ukoliko izborimo priznanje, ne vjerujemo da će naselja automatski biti uklonjena ili da će prestati izraelske provokacije i zločini. Jedina razlika je to da će Palestina postati država koju je okupirala druga država članica UN-a. To znači da će pregovori oko konačnog statusa biti samo razrada plana izraelskog povlačenja', dodao je Erekat.

Bez obzira na rezultat glasanja, to bi moglo povećati napetosti u regiji, piše EUobserver.

Izrael i SAD zaprijetili su da će zamrznuti palestinske poreze na dohodak i pomoć, a Erekat je još prije najavio masovne prosvjede u okupiranim područjima i na egipatskoj granici nakon sastanka UN-a, nalik onima iz arapskog proljeća. Protuizraelski osjećaji već su zahvatili postrevolucionarni Egipat - prosvjednici su napali izraelsko veleposlanstvo u Kairu u petak, što je dovelo do evakuacije.

'Vjerujemo da je ovaj incident izolirani slučaj te da će vlasti poduzeti potrebne mjere za normalizaciju stanja', rekla je Catherine Ashton, visoka povjerenica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, na sastanku Arapske lige u ponedjeljak u Kairu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi