POSAO U HRVATSKOJ

Francuski policajci patroliraju Dubrovnikom

02.07.2010 u 12:10

Bionic
Reading

Dubrovačkim ulicama i ovo će ljeto uz domaće patrolirati i dva francuska policajca. Njihov zadatak je pomoći brojnim francuskim gostima koji pohode Dubrovnik ukoliko se nađu u kakvoj nevolji te olakšati komunikaciju između njih i domaćih snaga zakona

Dolaskom Sainsard Laurenta i Gregus Ludovica u Dubrovnik nastavljena je uspješna suradnja hrvatske i francuske policije koja traje već četvrtu godinu zaredom.

Sainsard i Gregus obučeni u svoje službene odore zajedno s parom hrvatskih kolega u ophodnjama će pomagati francuskim turistima u kontaktu i prilikom intervencija u svim linijama rada hrvatske policije, bilo da se radi o prometnim nesrećama, ophodnji, lučkoj, graničnoj i aerodromskoj policiji. Na stranicama francuskog veleposlanstva u RH objavljeni su njihovi brojevi mobitela na koje će ih francuski gosti koji se nađu u nevolji moći kontaktirati.

Ludovic je rodom Hrvat, priča i francuski i hrvatski, pa je, kaže, bio idealan kandidat za ovaj posao. Dok će se francuskim gostima predstavljati kao Gregus, za svoje dubrovačke kolege bit će Željko, kaže francuski plavac hrvatskih korijena.

Suradnja koja traje već četiri godine, istaknuto je danas u PU dubrovačko-neretvanskoj, vrlo je dobro prihvaćena od strane hrvatskih i francuskih nadležnih institucija, medija i, što je najvažnije francuskih turista. Sve zajedno uvelike pridonosi prepoznavanju Hrvatske kao poželjne i sigurne turističke destinacije.

Sainsard i Gregus u Dubrovniku će raditi i boraviti cijeli srpanj, dok će ih u kolovozu zamijeniti drugi tim njihovih francuskih kolega.
Od 2009. u ovom projektu sudjeluje i Generalno tajništvo Interpola, čiji su predstavnici za svoje sjedište u ovoj sezoni također odabrali PU dubrovačko-neretvansku.

Oni će iz Dubrovnika pružati logističku podršku svim mješovitim policijskim ophodnjama diljem naše obale povezujući ih s Interpolovim bazama podataka, što je znatna podrška i pomoć hrvatskoj policiji u jačanju i ostvarivanju sigurnosti svih građana i gostiju za vrijeme turističke sezone.