DŽIHADISTI U AKCIJI

Francuski novinar otet u Maliju pojavio se u video snimci

05.05.2021 u 15:35

Bionic
Reading

Francuski novinar koji je prošli mjesec nestao u gradu Gau na sjeveru Malija pojavio se u srijedu u video snimci pozivajući francuske vlasti da učine sve što mogu da ga islamisti koji ga drže puste na slobodu.

"Ja sam Olivier Dubois. Francuz sam. Novinar. Oteo me u Gau 8. travnja JNIM (sjevernoafrička Al Kaida)", rekao je.

"Poručujem svojoj obitelji, prijateljima i francuskim vlastima da učine sve što mogu da me puste na slobodu", rekao je u snimci dugoj 21 sekundu koja je objavljena na društvenim medijima.

Francuski civili već su dugo omiljene mete za otmice kriminalaca i islamističkih skupina u zapadnoafričkom Sahelu, dijelom zbog percepcije da je francuska vlada spremna platiti otkupninu.

Francuska niječe da plaća otkupnine za taoce.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je Dubois nestao, ali ne i da je otet.

Ministarstvo je objavilo da je u kontaktu s njegovom obitelji i da provodi tehničke provjere autentičnosti snimke.

Malijske vlasti nisu bile dostupne za komentar.

Dubois je prvi francuski državljanin kojeg su oteli džihadisti u Maliju otkako je francuska humanitarka Sophie Petronin oslobođena u listopadu prošle godine. Oteta je bila kod Gaa potkraj 2016.

Islamistički militanti proglasili su francuske državljane u zapadnoj Africi metama nakon francuske vojne intervencije 2013. koja je potjerala skupine povezane s Al Kaidom koje su zauzele gradove na sjeveru Malija godinu dana prije.

Deseci islamističkih pobunjenika pušteni su na slobodu u zamjeni zatvorenika u kojoj su pušteni Sophie Petronin, visoki malijski dužnosnik i dvoje Talijana.

Čelnik Reportera bez granica objavio je na Twitteru da su shvatili da je Dubois nestao dva dana pošto se nije vratio u hotel u Gau na ručak. Christophe Deloire je rekao da je Dubois radio za francuske časopise Le Point i Liberation.

Pozvao je malijske i francuske vlasti da učine sve kako bi bio pušten na slobodu.