očekivano

Francuski krajnje desni komentator Zemmour najavio predsjedničku kandidaturu

30.11.2021 u 14:35

Bionic
Reading

Krajnje desni komentator Eric Zemmour izjavio je u utorak da će se kandidirati na predsjedničkim izborima u Francuskoj 2022., potvrđujući svoje političke ambicije nakon što je tjednima dominirao naslovnicama provokativnim komentarima o imigraciji

Zemmour, bivši novinar koji je osuđen za poticanje na mržnju, postaje glavni kandidat koji će izazvati Marine Le Pen, čelnicu etabliranijeg krajnje desnog Nacionalnog okupljanja, za mjesto u drugom krugu protiv predsjednika Emmanuela Macrona.

"Dugo sam bio zadovoljan ulogom novinara... ali više ne vjerujem da će političari imati hrabrosti spasiti zemlju od tragične sudbine koja je čeka", rekao je Zemmour u videu objavljenom na društvenim mrežama .

"Zato sam odlučio kandidirati se na predsjedničkim izborima", dodao je.

Njegova tvrdolinijska kritika islama i imigracije učinila ga je polarizirajućom figurom, privlačeći potporu Le Penove biračke baze i glavne konzervativne desnice, ali ga je i otuđila od drugih u Francuskoj.

Nakon meteorskog porasta u anketama proteklih tjedana, uz nekoliko anketa koje predviđaju da će ući u drugi krug izbora, njegova popularnost opada.

U ovoj fazi, većina istraživanja javnog mnijenja predviđa da će u drugom krugu u travnju sljedeće godine biti Macron i Le Pen, te da bi Macron vjerojatno pobijedio u ponavljanju izbora 2017. godine. No, Zemmour je posljednjih tjedana neko vrijeme vodio pred Le Pen, a utrka za drugo mjesto još uvijek je neizvjesna te ima dovoljno vremena da se ponovno promijeni do travnja.

"Do sada je to bilo zagrijavanje. Prava utrka počinje", stoji u mailu glasnogovornika "Prijatelja Erica Zemmoura", poslanom prije objave videa njegovim pristašama.

Zemmourova kampanja u zastoju je nakon raznih incidenata.

Jedan je bio tijekom vikenda, kada je fotografiran kako pokazuje srednji prst prosvjedniku nakon burne kampanje u Marseilleu. Tužio je i trač magazin Closer koji je objavio da čeka dijete sa svojom glavnom političkom pomoćnicom.

Istraživanja javnog mnijenja također pokazuju da je šokirao neke birače provokativnim komentarima - od toga da djeci ne treba davati imena koja zvuče strano do tvrdnje da je francuska vlada koja je surađivala s nacistima tijekom Drugog svjetskog rata štitila Židove. I izgubio je podršku nekih istaknutih pristaša, pišu francuski mediji.

Zemmour bi se trebao pojaviti u glavnom informativnom programu TF1 u utorak navečer, što je tradicionalni nastup za kandidate.