ZBOG RADIKALNOG ISLAMIZMA

Francuska uvodi rigorozne antiterorističke mjere!

17.09.2012 u 15:44

Bionic
Reading

Prema službenim najavama iz ministarstva unutarnjih poslova Francuske, za kraj rujna priprema se novi prijedlog antiterorističkog zakona. Izvori iz ministarstva, koje citira AFP, prenose da bi novi zakon dozvolio da se u Francuskoj sudi svim francuskim građanima 'koji počine teroristička djela u inozemstvu ili koji se upućuju u inozemstvo, posebice u afganistansko-pakistansku regiju, da bi se obučili terorističkim djelima u kampovima s ciljem povratka u Francusku'

Primjerice, slična zakonska formula o gonjenju za djela počinjena van francuskih granica nalazi se i u odredbama o progonu za pedofiliju. Prema procjenama, više se desetaka Francuza posljednjih dana uputilo upravo u zonu sukoba između Afganistana i Pakistana s ciljem tzv. terorističke obuke.

Ostatak zakonskog prijedloga pojačava mjere nadziranja komunikacija, kroz internet, GPS i telefon. Naime, mjere nadzora bile su već legalne, u preventivne svrhe. No tu privremenu mjeru, koju je trebalo obnavljati, novi zakon kani učiniti stalnom.

Obrise novog, represivnog zakona valja svakako tumačiti u svjetlu serije ubojstava u Toulouseu. Naime, sedmerostrukog ubojicu Mohameda Meraha godinama su pratile francuske tajne službe, njegova putovanja na Bliski istok i u zemlje Magreba, intenzivne međunarodne komunikacije (koje su pokazale da je Merah kontaktirao i s Hrvatskom), no nisu na uspjele na vrijeme anticipirati napad. Stoga su aferu Merah s tragičnim posljedicama mnogi pravično interpretirali kao fijasko francuskih obavještajnih službi.

Iako je ministar unutarnjih poslova Manuel Valls zatražio izvješće o propustima u funkcioniranju službi, nova vlast zasad se manje bavi mogućom odgovornošću među službama, a više novim, represivnom zakonom.