SKORA ZABRANA?

Francuska se obrušila na prostituciju

07.12.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Zemlja u kojoj otprilike 20.000 ljudi zarađuje kruh svojim spolnim organima odlučila je – kroz senat – napraviti pritisak u smjeru zabrane prostitucije. Premda će siječanjska rezolucija imati više simboličku nego zakonodavnu težinu, u javnosti su se oko njega sukobile udruge seksualnih djelatnica s jedne i udruge za ljudska prava s druge strane

Francuska još od šezdesetih godina pokušava suzbiti fenomen prostitucije kroz legislativu, no sam čin prodaje seksualnih usluga nije kriminaliziran. Senatori pak misle da bi trebao biti te su odlučili napraviti novi korak u kažnjavanju njezinih korisnika. U siječnju će biti donesen zakon u najboljoj tradiciji 'republikanske etike' prema kojemu će klijenti biti kažnjavani sa 3.000 eura i pola godine zatvorske kazne u slučaju da svoje potrebe pokušaju zadovoljiti na ilegalan način.

Ilegano prema postojećim francuskim zakonima znači: A) Ako kupoprodaja seksa uzrokuje narušavanje javnog reda i mira, B) Ako je prostitutka maloljetna ili u posebno ranjivoj situaciji (npr. bolest). Svodnici su već sada podložni zatvorskim kaznama do sedam godina i otprilike godišnje iza rešetaka završi njih tisuću.

Rezolucija dolazi u vrijeme kada prostitucija postaje rutinska stvar u Europi, prenosi BBC, i francuski senat, koji je u ovom pitanju ujedinjen bez obzira na stranačku pripadnost senatora, želi odaslati prije svega moralnu poruku. Ideja vodilja u definitivnoj ilegalizaciji seksualne trgovine je ta da su države koje su je odlučile regulirati zabilježile njezin porast

Oko odluke francuskog senata pobunila se udruga prostitutki s argumentom da ih se tretira kao građane drugog reda za čije mišljenje se ne pita. Povlače jasnu razliku između svojevoljne i prisilne prostitucije i poentiraju stavom da će kriminalizacija seksualnog biznisa prisiliti mnoge da prihvate riskantnije transakcije. Udruga pod nazivom ZeroMacho potpuno podržava senatore. Izlaze s podatkom da je devet od deset žena u prostituciji žrtva trgovine ljudima.