ustavni postupak

Francuska premijerka iskoristila mogućnost da mirovinska reforma prođe bez glasanja

16.03.2023 u 17:12

Bionic
Reading

Francuska premijerka Elisabeth Borne iskoristila je u četvrtak posebni ustavni postupak da bi mirovinska reforma prošla u parlamentu bez glasanja, potez koji je lijeva oporba dočekala galamom, zvižducima i sloganima protiv reforme

Procedura po članku 49. točki 3. ustava omogućuje usvajanje zakona po kojem bi se za dvije godine povisila granica za odlazak u mirovinu na 64 godine, nakon višetjednih prosvjeda i žestoke javne rasprave.

No, taj potez također pokazuje da predsjednik Emmanuel Macron i njegova vlada nemaju za tu mjeru većinu u Narodnoj skupštini.

Borne je zviždcima dočekana u Nacionalnoj skupštini gdje je stigla kako bi najavila posebni postupak. Sjednica je na dvije minute prekinuta kada su lijevi zastupnici zapjevali himnu i tako spriječili premijerku da govori.

Kada je zasjedanje nastavljeno, Borne je izašla za govornicu, ali ju je ometala galama oporbenih zastupnika koji su izvikivali "ostavka".

"Ne možemo se igrati s budućim umirovljenicima, reforma je nužna", rekla je Borne braneći posebnu proceduru.

Čelnica krajnje desnice Marine Le Pen izjavila je da bi premijerka trebala odstupiti. "Posezanje za člankom 49. je znak slabosti", istaknula je i okrenuvši se prema Borne poručila "Morate otići".

Gornji dom parlamenta, Senat je ranije u četvrtak dao zeleno svjetlo zakonu zahvaljujući potpori senatora iz konzervativnih Republikanaca (LR).

No, glasanje u Nacionalnoj skupštini koje se trebalo održati kasnije prošlo bi sasvim drugačije. Ondje su zastupnici LR-a podijeljeni i vlada, koja treba njihove glasove, u posljednji je trenutak odlučila da neće biti izjašnjavanja.

Potez vlade vjerojatno će dodatno razbjesniti sindikate, prosvjednike i lijevu oporbu koji kažu da je mirovinska reforma nepoštena i nepotrebna.

"Ova vlada nije dostojna Pete Republike i francuske demokracije. Parlament se šikanira, ponižava do kraja", rekao je Fabien Roussel, čelnik Komunističke partije.

Šef socijalista Olivier Faure izjavio je da bi takav potez mogao "raspiriti nekontrolirani bijes" nakon višetjednih štrajkova i prosvjeda.

Oporbene stranke će vjerojatno tražiti glasanje o povjerenju vladi, no malo je vjerojatno da će to proći s obzirom da većina konzervativnih zastupnika podržava vladu.

Macron i vlada kažu da je kasniji odlazak u mirovinu nužan da bi se do kraja desetljeća mirovinski sustav izveo iz "crvenog".

Macronov neuspjeh da osigura većinu za usvajanje mirovinske reforme ne samo da je ozbiljan udarac njegovim reformskim naporima, nego bi mogao poništiti velik dio političkog kapitala za nastavak drugog predsjedničkog mandata koji ističe 2027.