situacija neravnoteže

Francuska odvraća skijaše od odlaska u druge zemlje; Macron: Uvest ćemo kontrolne mjere

01.12.2020 u 19:10

Bionic
Reading

Francuska će uvesti restrikcije za putnike koji će otputovati u inozemstvo na skijanje, u one države koje nemaju namjeru zatvoriti skijališta tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, najavio je u utorak predsjednik Emmanuel Macron

"Ako bude zemalja, unutar ili izvan EU-a, koje će ostaviti svoja skijališta otvorenima, uvest ćemo kontrolne mjere kako bi odvratili naše građane od odlaska na područja na kojima smatramo da postoji rizik od infekcije", rekao je Macron na novinskoj konferenciji.

"Također želimo izbjeći stvaranje situacije neravnoteže u kojoj bi zimovališta u Francuskoj, Italiji i Njemačkoj bila zatvorena, a druga otvorena", kazao je nakon sastanka s belgijskim premijerom Alexanderom de Croom.

"Dakle da, uvest ćemo restriktivne i odvraćajuće mjere", kazao je Macron, dodajući da će one biti finalizirane sljedećih dana.

Slično Francuskoj razmišljaju Italija i Njemačka koje također smatraju da je bolje preko blagdana skijališta ostaviti zatvorenima.

Europske zemlje pokušavaju usklađeno djelovati oko otvaranja skijališta, a u pitanju su milijarde eura za neke zemlje, kao i deseci tisuća sezonskih poslova.

Švicarska koja nije dio EU-a svoja je skijališta otvorila, a Austrija, koja je pod zatvaranjem do 7. prosinca, ide prema otvaranju skijališta prije Božića.