RIBOLOVNI IZVORI NA SREDOZEMLJU

Francuska će proglasiti gospodarski pojas

24.08.2009 u 18:38

Bionic
Reading

Francuska je odlučila pri Organizaciji Ujedinjenih naroda proglasiti isključivi gospodarsko-ribolovni pojas na Sredozemlju, posebice radi zaštite ribolovnih izvora, rekao je u ponedjeljak francuski ministar okoliša Jean Louis Borloo

CASSIS - "Francuska je vlada donijela odluku o proglašenju gospodarsko-ribolovnog pojasa na Sredozemlju u širini od 70 milja, što odgovara postojećem ekološkom zaštitnom pojasu", rekao je ministar Borloo.

Načelo pojasa razrađeno je u konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima mora ili konvenciji Montego Bay iz 1982., koja omogućuje obalnim državama da prošire svoja prava na od 12 milja zona teritorijalnog mora do maksimalno 200 milja.

Francuska je na Sredozemlju već osnovala ekološki pojas, ali on nije obuhvaćao borbu protiv onečišćenja, dok se ZEE odnosi na ribolov i sve izvore, mineralne i ribolovne", objasnio je ministar.

"Odluka je donešena jer su uzorci ribolovnih izlova s brodova iz cijelog svijeta nepodnošljivi", rekao je ministar Barloo nakon izlaska na pučinu kod mjesta Cassis, na jugu zemlje.