KOZMIČKI DRAGULJI

Fotografije svemira iz 2014. od kojih staje dah

02.07.2014 u 14:23

  • +7

ASTRONOMY PHOTOGRAPHER OF THE YEAR 2014: SHORTLISTED IMAGES REVEALED

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Rekordan broj od 2500 radova stigao je na ovogodišnje svjetsko natjecanje u astronomskoj fotografiji '2014 Astronomy Photographer of the Year' koje se već šestu godinu za redom održava u Velikoj Britaniji

Među njima ima prekrasnih aurora, veličanstvenih snimaka zvijezda, Mliječne staze, pomrčina Sunca, planeta Sunčeva sustava, drugih galaksija, maglica itd.

Fotografi će se natjecati u pet kategorija: Ukupni pobjednik, Zemlja i svemir, Sunčev sustav, Duboki svemir i Mladi astronomski fotograf godine. Visoko pozicionirani u svakoj kategoriji dobit će po 125 funti, drugoplasirani 250, a pobjednici 500. Ukupni pobjednik natjecanja osvojit će 1500 funti. Organizatori će također podijeliti neke posebne nagrade.

U žiriju sjede svemirska znanstvenica i televizijska voditeljica dr. Maggie Aderin-Pocock, urednik časopisa Sky at Night Chris Bramley i astronom Kraljevskog opservatorija u Greenwichu dr. Marek Kukula, koji je 2012. u Zagrebu dao intervju za tportal

Pobjednici će biti objavljeni 17. rujna, kada ćemo vam ih predstaviti na našoj stranici. Najbolji radovi će nakon toga sve do veljače 2015. biti izloženi u Kraljevskom opservatoriju, koji je jedan od organizatora natjecanja.

Za vaše uživanje odabrali smo neke od pristiglih fotografija koje možete pogledati u galeriji gore.