sustav socijalne skrbi

[FOTO] Zastupnici upozorili na teško stanje u domovima za starije

03.12.2020 u 12:24

Bionic
Reading

Saborski zastupnici u četvrtak su upozorili na težak položaj korisnika i zaposlenika u domovima za starije, raspravljajući o promjenama zakona kojima se u uvjetima kao što je epidemija, omogućuje promjena organizacije rada u ustanovama socijalne skrbi.

U sustavu socijalne skrbi trenutno je zaraženo 1.636 korisnika i 557 radnika.

Za oko 15 tisuća korisnika domova za starije od 25. ožujka zabranjeni su posjeti, upozorila je Barbara Antolić Vupora (SDP). Njezina stranačka kolegica Ivana Posavec Krivec ustvrdila je da su korisnici domova u vrijeme epidemije koronvirusa na neki način institucionalni zatočenici.

„Nemaju mogućnost kretanja, zatvoreni su , ne mogu primati posjete, planiraju li se neke mjere kako bi se te ljude izvuklo iz te situacije”, upitala je Posavec Krivec u raspravi o dopunama Zakona o socijalnoj skrbi.

Državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa koja je zakon predstavila u Saboru, rekla je kako je na prvom mjestu zaštiti zdravlje korisnika domova. No, naglasila je, osigurava se i psiho-socijalna pomoć i korisnicima i zaposlenicima.

  • +15
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

„Pojavom zarazne bolesti Covid-19 otežano je provođenje i pružanje socijalnih usluga i to zbog bolesti ili izolacije radnika i korisnika i njihove samoizolacije što je dovelo do nedostatka dovoljnog broja radnika za obavljanje redovitih poslova”, kazala je Pletikosa.

Međutim, naglasila je, zaposlenici u sustavu socijalne skrbi od početka izbijanja epidemije svoj rad prilagođavaju, maksimalno se zalažu i predano rade kako bi korisnicima osigurali adekvatnu skrb iako su pri tom i sami izloženi riziku zaraze.

U sustavu socijalne skrbi trenutno je zaraženo 1.636 korisnika i 557 radnika, te je nažalost ukupno preminulih 278 korisnika, navela je Pletikosa.

Odgovarajući Dragani Jeckov (SDSS) koja je spomenula priopćenje Sindikata umirovljenika Hrvatske u kojem upozoravaju na zanemarivanje korisnika u domovima za starije i nemoćne, Pletikosa je poručila da je u cilju poboljšanja uvjeta u domovima povećan broj inspektora i inspekcijskih nazora.

Najavila je i novi zakon o socijalnoj skrbi kojim će se, kao tvrdi, postrožiti uvjeti u domovina za starije i nemoćne u cilju poboljšanja stanja.

Nada Murganić (HDZ) naglasila je da u sustavu socijalne skrbi nije lako raditi niti kada su normalni i redovni uvjeti te da zaposlenicima treba dati podršku i potporu.

Dopunama Zakona o socijalnoj skrbi omogućava se u uvjetima epidemije promjena organizacije rada u ustanovama socijalne skrbi, radnog vremena, upućivanje radnika i raspodjela opreme.