ipak pozdravljaju namjeru

Oporba: Kasni se proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa zbog čega imamo velike financijske štete

02.12.2020 u 13:31

Bionic
Reading

Nakon najave da će do kraja jesenjeg zasjedanja Hrvatski sabor proglasiti isključivi gospodarski pojas (IGP), predstavnici nekih oporbenih stranaka u srijedu su pozdravili tu odluku, uz napomenu da se s njom jako kasni zbog čega je Hrvatska pretrpjela velike financijske štete.

Mostov Miro Bulj ustvrdio je u izjavi novinarima u Saboru da je odluka o proglašenju gospodarskog pojasa trebala biti davno donešena. „Mi smo u prošlom mandatu nekoliko puta upućivali u proceduru tu odluku, a Vlada je govorila da je to nepotrebno i da je ZERP isto što i IGP, a mi smo tvrdili da je IGP suvereno pravo Hrvatske, pogotovo po pitanju zaštite ribljeg fonda od Talijana, kulturnog dobra na podmorju, energetskog korištenja Jadrana na tom području“, kazao je.

Isključivi gospodarski pojas je pobjeda hrvatskog naroda, na žalost, dosta kasno, ali bolje ikada nego nikada jer milijarde koje smo prosuli i štete koje su nanesene našim ribarima u ribljem fondu ne može nitko vratiti niti će tko odgovarati, ocijenio je. „No, napokon su oni koji su nas proglašavali populistima i niškoristima došli na naše stavove. IGP apsolutno nije isto što i ZERP, kako je tvrdio Andrej Plenković i HDZ-ovci, i mi njegovim proglašenjem napokon dobivamo punu kontrolu i suvereno pravo nad 24 tisuće kvadratnih kilometara našeg mora“, zaključio je Bulj.

Suverenisti: Hrvatska je sve samo ne suverena država

Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista upozorio je na problem proglašenja isključivog gospodarskog pojasa ako bude proglašen na istovjetan način kako je proglašen zaštićeni ekološko-ribolovni pojas.

„Sve zemlje EU imaju pravo loviti ribu u zaštićenom ekonomsko-ribolovnom pojasu koji je proglasila Hrvatska pa ako se na isti način namjerava proglasiti i isključivi gospodarski pojas, onda će Hrvatski suverenisti biti protiv toga. To je obmana javnosti i to se radi samo zbog toga da bi Talijani zaštitili svoj dio Sredozemnog mora. Ako je ovo sve igrokaz, mi smo protiv, ali ako se stvarno namjerava na pravi način zaštititi gospodarski pojas, podmorje i sve što to podrazumijeva, bez izuzeća, mi ćemo podržati odluku“, najavio je.

Zekanović smatra da su premijer Andrej Plenković i hrvatska Vlada pokazali koliko su jadni jer nisu bili u stanju zaštititi nacionalne interese desetljećima, a tek kada to odgovara velikom bratu, a u ovom slučaju je to Italija, onda će se pristupiti zaštititi hrvatskih gospodarskih interesa.

Hrvatski suverenisti upozoravaju da se s proglašenjem IGP-a jako kasni i da je Hrvatska gubila milijardu kuna godišnje, što, kažu, pokazuje da je Hrvatska sve samo ne suverena država.