bračna luka

[FOTO] Zahvaljujući jednoj pozivnici, sada je i službeno: EU ima prvu damu. Upoznajte Amélie Derbaudrenghien Michel

20.10.2021 u 21:41

Bionic
Reading

Europska unija ima prvu damu, a njezino ime je Amélie Derbaudrenghien Michel. Tjednima je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel odbijao potvrditi da se konačno vjenčao s dugogodišnjom partnericom. Znatiželjnicima je odgovarao da je to privatna stvar, a na rujanskom zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku nije imao ni vjenčani prsten, iako je sada potvrđeno da je vjenčanje održano ljetos

Amélie Derbaudrenghien indirektno je potvrdila nagađanja o uplovljavanju u bračnu luku pozvavši ostale bračne partnere članova Europskog vijeća na prigodno druženje za ovotjednog samita europskih čelnika u Bruxellesu. Europsko vijeće, podsjetimo, čine šefovi država ili vlada 27 država članica EU-a, uz predsjednika Vijeća i predsjednicu Europske komisije. Vijeće određuje opće političko usmjerenje i prioritete EU-a.

Protokol Vijeća poslao je (izvan)bračnim družicama i drugovima europskih čelnika pozivnicu u kojoj se navodi da ih 'gđa Amélie Derbaudrenghien Michel ljubazno poziva' na sudjelovanje u 'partnerskom programu' u četvrtak 21. listopada. Program se sastoji od posjeta izložbi Davida Hockneyja u Centru lijepih umjetnosti BOZAR i večere u istoimenom restoranu s Michelinovom zvjezdicom, doznaje Politico.

Charles Michel i Amélie Derbaudrenghien imaju dvije kćeri, Jeanne i Lucie (rođene 2016. i 2019.), a bivši belgijski premijer ima i sina iz prethodne veze. Vjenčanje s prigodnom zabavom u Francuskoj bilo je isplanirano za 2020., ali su ga zbog epidemioloških mjera morali odgoditi. Michelov glasnogovornik potvrdio je da je par 'diskretno' uplovio u bračnu luku ljetos, a proslavili su to u krugu najuže obitelji i prijatelja.

  • +32
Amélie Derbaudrenghien Michel Izvor: EPA / Autor: NICOLAS LAMBERT

Amélie Derbaudrenghien Michel državna je službenica u belgijskoj vladi, trenutno zaposlena u ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Belgijski mediji opisuju je kao 'diskretnu' pranju Charlesu Michelu, naglašavajući da nije sklona javnim istupima, pa se tako njezina pojavljivanja pred kamerama u vrijeme premijerskog mandata njezina današnjeg supruga mogu nabrojati na prste. Ostao je upamćen trenutak iz 2015., kada je američki predsjednik Barack Obama u sklopu fotografiranja s partnerima aludirao na njezinu trudnoću rekavši: 'Mislim da nas je petero na fotki.'

Charles Michel i Amélie Derbaudrenghien Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Amélie Derbaudrenghien ne voli ni da je nazivaju 'prvom damom', a uz bezrezervnu podršku supruga oduvijek je nastojala sačuvati svoju privatnost. Nikada nije pristala na intervju.

Rođena je u belgijskom gradu Tournaiju, nadomak granice s Francuskom, 21. prosinca 1980. Studirala je političke znanosti na Sveučilištu Sussex u Velikoj Britaniji i na Slobodnom sveučilištu u Bruxellesu. Radila je za ENABEL, državnu agenciju za provedbu i koordinaciju belgijske vanjske razvojne politike, sudjelujući u nekoliko misija u Kambodži i Brazilu. Govori portugalski, engleski, nizozemski i francuski jezik.

Bila je angažirana i u ministarstvu razvojne politike, u kojem je 2007. upoznala tada novopečenog ministra Michela. Surađivala je i s aktualnom šeficom diplomacije i bivšom belgijskom premijerkom Sophie Wilmes još dok je bila na dužnosti ministrice proračuna i javnih službi. Wilmes opisuje Derbaudrenghien kao 'dragu, pametnu, pristupačnu i neovisnu' osobu.

Heiko von der Leyen, Kim Jung-sook, Brigitte Macron, Jill Biden, Amélie Derbaudrenghien i Carrie Johnson sa sinom Wilfredom

U suprugovoj pratnji našla se i na ovogodišnjem samitu G7 u Engleskoj te se družila i s Heikom von der Leyenom, suprugom predsjednice Europske komisije. Ovotjedni samit Europskog vijeća mogao bi pak biti zadnji za odlazeću njemačku kancelarku Angelu Merkel, pa se očekuje prigodna oproštajna svečanost. Joachim Sauer, suprug kancelarke Merkel, povremeno joj se pridruži na poslovnim putovanjima, ali obično ne u Bruxellesu.

Ostaje vidjeti kakvi će biti budući 'partnerski' angažmani supruge predsjednika Europskog vijeća, imajući u vidu njihov dosadašnji oprez s medijima. Jedan je diplomat za Politico sugerirao da aktualna pozivnica Amélie Derbaudrenghien reflektira Michelovu ambiciju da oplemeni svoju visoku funkciju. Europsko vijeće ima ključnu ulogu u usuglašavanju interesa i stajališta država članica, a na jedinstvu Europske unije u jeku brojnih izazova potrebno je dodatno poraditi te svim raspoloživim sredstvima.