DIRLJIVI PRIZORI

[FOTO/VIDEO] Hrvatska u transu: Slavlje na ulicama do dugo u noć, hitna pomoć i policija bez povećanog broja intervencija

17.12.2022 u 16:37

Bionic
Reading

Slavlje na zagrebačkim ulicama nakon osvajanja 'bronce' na Svjetskom nogometnom prvenstvu traje i dalje, u Hitnoj medicinskoj pomoći kažu da tijekom večeri nije bilo povećanog broja intervencija, a ni policija zasad nije bilježila "izvanredne događaje"

Prema riječima voditeljice smjene u zagrebačkoj Hitnoj medicinskoj pomoći dr. Dejane Martinić više informacija moći će dati u nedjelju ujutro nakon povratka ekipa s terena. U cijelom gradu slavilo se po kvartovima uz uporabu pirotehnike, bilo je i vatrometa, bengalki, petardi...

Osim na središnjem trgu gdje je bilo organizirano zajedničko gledanje prijenosa utakmice, veselo je bilo i u Dubravi, građani su zaustavili svoja vozila i javni promet na glavnoj prometnici te slavili uz sirene, trube, zviždaljke i baklje. Slavlje se nastavilo u kafićima te će potrajati vjerojatno do dugo u noć.

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić / CROPIX

Građani Zagreba proslavili su 'broncu' hrvatskih reprezentativaca po cijelom gradu, trubljenjem, pjesmom i vatrometima, a na središnjem zagrebačkom trgu, gdje se na velikom video zidu pratio prijenos utakmice s Marokom, ples i pjesma potrajat će do dugo u noć. Vatrene su bodrili navijači diljem Hrvatske - u Splitu je tako najveća gužva na Prokurativama, Riječane ni kiša nije omela, a u Osijeku je najveselije na Trgu Sv. Trojstva.

S prvim sučevim zviždukom u 96. minuti uži dio Splita osvijetljen je vatrometima koje su ispaljivali vjerni navijači. U kratkom roku u grad se slilo tisuće građana koji pjevaju navijačke i domoljubne pjesme. Svi su tu, stari i mladi, pa čak i dio stranih turista koji slave s 'domaćim' stanovništvom. Najviše ih je na Prokurativama gdje veselje i pjesma ne prestaju. Navijača ima i na Rivi, po ulicama u središtu grada. Na cestama koje idu prema centru velika je kolona vozila. Navijače ne smeta niti loše i povremeno kišovito vrijeme.

  • +184
Slavlje navijača diljem Hrvatske Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Rijeka: Utakmica se zbog kiše pratila uglavnom u ugostiteljskim objektima

I Riječani slave osvajanje brončane medalje, koju je hrvatska nogometna reprezentacije izborila na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru, nadigravši momčad Maroka. Navijači su u kišnu subotu utakmicu pratili uglavnom u ugostiteljskim objektima, kafićima i klubovima te u svojim domovima.

Pobjeda se, uz hrvatska obilježja i navijačke pjesme, slavi pjesmom u tim objektima, okupljanjem na trgovima, u automobilima na cestama, a slavi se i pirotehnikom.

  • +34
Vatreni slave s djecom Izvor: Profimedia / Autor: Anne-Christine POUJOULAT / AFP / Profimedia

Osijek slavi broncu unatoč hladnom vremenu

Pobjeda hrvatske nogometne reprezentacije nad Marokom i brončana medalja s oduševljenjem se slavi i u Osijeku.

Slavlje je počelo odmah po završetku utakmice na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi gdje se, u sklopu osječkog Adventa, pred velikim videozidom organizirano gledala utakmica. Brojni su navijači, unatoč hladnom vremenu, oduševljeno pozdravili pogotke Joška Gvardiola i Mislava Oršića u prvom poluvremenu, a pogotovo završetak meča, kada su burnim pljeskom, navijanjem, hrvatskim zastavama i paljenjem baklji, proslavili osvajanje trećeg mjesta na svijetu i brončanu medalju.

Izvor: Cropix / Autor: Ante Čizmić / CROPIX

"Svaka čast našim igračima, da je sudac bio dobar bili bismo prvi", neki su od prvih komentara navijača na Trgu sv. Trojstva.

Zvukovi petardi i navijačkih pjesama odjekivali su po završetku utakmice po cijelom gradu, a nakon slavlja na Trgu Sv. Trojstva, brojni navijači krenuli su automobilima, uz zvukove sirena, osječkim ulicama, kako bi proslavili treću medalju Hrvatske na Svjetskim nogometnim prvenstvima, nakon Francuske 1998. i Rusije 2018. godine.

Ako je suditi po broju okupljenih navijača, Hrvatsku večeras čeka duga, vesela i besana noć.

Brojni navijači u 'kockicama' i dresovima hrvatske nogometne reprezentacije okupili su se u subotu na Trgu bana Jelačića u Zagrebu i trgovima ostalih hrvatskih gradova kako bi na velikim ekranima pratili uzbudljivu utakmicu za treće mjesto na Svjetskom nogometnom prvenstvu između Hrvatske i Maroka.

Prije početka utakmice temperatura je bila tek dva stupnja iznad 'ništice', no usprkos tome, navijači su se okupili na glavnom zagrebačkom trgu gdje su zajedno navijali za Vatrene u njihovoj posljednjoj utakmici na Svjetskom prvenstvu.

Na Trgu bana Jelačića puštala se glazba s razglasa, a na pozornici na kojoj se sutra očekuje dolazak hrvatskih reprezentativaca upaljeni su reflektori kao uvod u sutrašnji doček.

  • +30
Navijači na Trgu bana Jelačića Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Brojni navijači 'naoružani' s rekvizitima s 'kockicama', u dresovima hrvatske nogometne reprezentacije, s hrvatskim zastavama, šalovima, i kapama nisu danas štedjeli grlo navijajući i bodreći Vatrene unatoč hladnoći. Trgom su se tako orile "U boj u boj, za narod svoj", "Moja domovina", "Igraj moja Hrvatska", ''Neka pati, koga smeta"...

Oba hrvatska pogotka bila su popraćena s velikim oduševljenim, veseljem i slavljem, a sa strepnjom napadi Marokanaca.

''Očekujemo pobjedu i dolazak igrača s medaljom oko vrata, zaslužili su. Vjerujem da su se odmorili i oporavili od polufinala, bit će 2-0 za nas'', prognozirao je jedan od navijača uoči utakmice. I bio je blizu, baš kao i drugi navijač.

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Marokanci su se pokazali vrlo discipliniranim u obrani, rekao je drugi te poručio: "Danas ćemo probiti njihov bunker''.

Svaka medalja vrijedi, pa i bronca. I na Olimpijskim igrama se broje sve medalje, zato uvijek navijemo za naše sportaše, neovisno je li zlato ili bronce u igri, ističe skupina navijača.

''Došli smo ovdje na Advent, ali pogledat ćemo i utakmicu, naravno da navijamo za Hrvatsku'', kazala je grupa posjetitelja iz Slovenije koji su se fotografirali s navijačima ispod spomenika bana Jelačića.

U Splitu, navjači su se osim po kafićima okupili i na Prokurativama, a utakmica se na otvorenom gledala i u Osijeku.

  • +8
Navijači na Prokurativama Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Hrvatska nogometna reprezentacija izborila je drugu brončanu i treću ukupnu medalju na svjetskim prvenstvima. Prvu, brončanu medalju, osvojili su igrači Ćire Blaževića 1998.godine u Francuskoj kada su, nakon poraza od domaćina u polufinalu, pobijedili Nizozemsku s 2-1 u utakmici za treće mjesto.

Prije četiri godine, izbranici Zlatka Dalića donijeli su srebrnu medalju nakon što su u finalnoj utakmici u Moskvi ponovno bili bolji Francuzi. Igrače je u srpnju 2018.godine dočekalo više od pola milijuna ljudi na zagrebačkim ulicama, od zračne luke do Trga bana Jelačića, gdje se okupilo oko sto tisuća navijača.

  • +8
Navijači u Osijeku Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Sutra doček hrvatskih reprezentativaca

Sutra u poslijepodnevnim satima na rasporedu je još jedan doček. Navijači s Trga poručuju da neće propustiti doček, bez obzira na temperature. ''Želimo pozdraviti naše pobjednike, čim završi finale, dolazimo ovdje na Trg'', dodala je grupa mladih navijača.

Osim brončane medalje, Vatreni će kao pobjednici današnje utakmice dobiti novčanu nagradu od 27 milijuna američkih dolara, dva milijuna više od četvrtoplasirane reprezentacije.

Ekran na glavnome zagrebačkom trgu ostat će i sutra kada će finalnu utakmicu odigrati Argentina i Francuska.