skup ispred iranskog veleposlanstva

[FOTO/VIDEO] Zagreb solidaran sa ženama Irana: Iranka Samane na prosvjedu odrezala svoju kosu

30.09.2022 u 12:43

Bionic
Reading

U podne je počela prosvjedna akcija ispred iranskog veleposlanstva u Zagrebu u znak solidarnosti sa ženama u Iranu uz poruku - "Ne mogu nas sve pobiti".

Aktivistkinje iz ženskih organizacija i inicijativa organizirale su prosvjednu akciju Solidarno sa ženama Irana ispred Veleposlanstva Islamske Republike Iran u Zagrebu i pridružile se iranskim gradovima i drugima diljem svijeta koji prosvjeduju zbog smrti mlade djevojke u Iranu.

“Glavna je poruka – žene, sloboda i život, to je slogan koji i Iranke koriste na prosvjedima. Želimo poručiti Irankama da nisu same”, rekla je za N1 jedna od organizatorica prosvjeda Rada Borić.

Dvadesetdvogodišnja Kurdkinja, Mahsa Amini umrla je 16. rujna u bolnici u Teheranu, tri dana nakon što je uhićena zbog "nepropisnog nošenja hidžaba". Svjedoci tvrde da je policija odvela Amini u vozilo i pretukla, a u bolnicu je prevezena pošto je pala u komu.

  • +19
Prosvjed solidarnosti sa ženama Irana Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Prosvjedi zbog njezine smrti održavaju se svaku večer od 16. rujna i unatoč međunarodnim pozivima da prestane primjena sile nad prosvjednicima, vlast i dalje grubo postupa s njima nazivajući ih "pobunjenicima" koji "nanose štetu sigurnosti i javnoj imovini".

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Iranke su spalile svoje marame i simbolično odrezale kosu u znak prosvjeda protiv strogih pravila odijevanja, što je odjeknulo na demonstracijama solidarnosti od New Yorka do Istanbula, Bruxellesa do Santiaga.

Danas će solidarnost pokazati i Zagreb. Osim "Ne mogu nas sve pobiti", na prosvjedu se mogu vidjeti parole: "Sindikat žena protiv kretena" i "Solidarno protiv političke represije".  I na prosvjedu u Zagrebu danas je jedna sudionica, Iranka, odrezala svoju kosu.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi prošli četvrtak je najavio istragu o smrti mlade žene, ali je istaknuo da mrtvozornik nije utvrdio da je policija bila nasilna prema njoj, što prosvjednici osporavaju.