bez incidenata

[FOTO/VIDEO] Treća Parada ponosa održana u Sarajevu uz protuprosvjed i političke prijepore

25.06.2022 u 21:05

Bionic
Reading

Treća Parada ponosa u Sarajevu s koje su upućeni zahtjevi za prihvaćanje ove zajednice u društvu protekla je u subotu bez incidenata uz snažnu policijsku zaštitu, političke prijepore te protuprosvjed s kojega se upozoravalo na nametanje LGBTIQ vrijednosti.

U povorci koja je prošla središtem grada okupilo se oko 500 sudionika kojima su se priključili i građani Sarajeva, pojedini političari i strani diplomati. Sudionici su prigodan program izveli ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu gdje su pjevali antiratne i antifašističke pjesme.

Jedna od organizatorica BiH povorke ponosa Dina Bajrektarević rekla je kako je današnje okupljanje proteklo uz brojne opstrukcije zbog osiguranja dodatnih mjera osiguranja.

„Danas smo svi mi šetali i šetale za sve naše obitelji. Danas smo tu da pokažemo kako vrijeme koje uopće nije toliko konvencionalno i tradicionalno, te da je obitelj fleksibilan konstrukt koji se oduvijek gradio isključivo oko vrijednosti ljubavi, potpore i razumijevanja“, rekla je Bajrektarević.

Oko okupljanja LGBTIQ zajednice podijelila je vlast u Županiji Sarajevo koju čine stranke koje su oporba SDA na višim razinama vlasti.

  • +36
Povorka ponosa u Sarajevu Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Premijer Županije Sarajevo Edin Forto iz Naše stranke izrazio je snažnu potporu Povorki ponosa te se priključio današnjoj manifestaciji. Istodobno županijski ministar gospodarstva ministar Adnan Delić iz stranke Narod i pravda rekao je kako se protivi ovome skupu.

Zastupnik SDA u Županijskoj skupštini Haris Zahiragić najavio je kako će pokrenuti inicijativu da se zabrani višesatna blokada grada ocjenjujući Paradu ponosa 'pokazivanjem mišića manjinske politike nad građanima Sarajeva'.

Povorka ponosa u Sarajevu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NN

Tijekom dana u Sarajevu je održan i anti-LGBT skup na kojemu se pozivalo na očuvanje tradicionalnih vrijednosti obitelji.

Jedan od organizatora, profesor  Islamskih nauka Sanin Musa koji je rekao da se LGBT vrijednosti  'nasilno, radikalno nameću' drugim građanima.