uoči godišnjice pada

[FOTO/VIDEO] Rijeka i Šibenik odali počast Vukovaru

15.11.2019 u 22:58

Bionic
Reading

U Rijeci je i 13. godinu za redom obilježena tragedija Vukovara mimohodom u petak navečer gradom te paljenjem svijeća na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Program obilježavanja počeo je svjedočanstvima vukovarskih branitelja o ratnim događanjima u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji nakon čega su učenici i katolički skauti krenuli u mimohodu prema Mostu hrvatskih branitelja Domovinskog rata na Delti.

S druge strane grada, iz Vukovarske ulice, krenuli su građani predvođeni članovima navijačke skupine Armada. Dvije brojne skupine, unatoč vjetrovitom i kišovitom vremenu, susrele su se na mostu.

Tu su upalili svijeće u sjećanje na poginule branitelje i druge žrtve Vukovara, a molitvu je predvodio kancelar Riječke nadbiskupije Nikola Imbrišak. Članovi Armade upalili su i 28 baklji povodom 28. godišnjice okupacije Vukovara.

Ranije je desetak vukovarskih branitelja, koji su stigli u Rijeku, položilo vijenac na spomeniku poginulim pripadnicima Armade na stadionu na Kantridi.

Organizatori manifestacije su Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije u suradnji s Prvom sušačkom hrvatskom gimnazijom u Rijeci, Zajednicom udruga Domovinskog rata PGŽ i Klubom navijača Armada Rijeka.

  • +4
Šibenik odao počast Vukovaru Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Počast odao i Šibenik

U povodu Dana sjećanja na 18. studenoga 1991. i spomen na žrtvu Vukovara, učenici šibenskih osnovnih škola zapalili su stotine lampiona i pročitali su svoja dirljiva pisma u znak sjećanja na sve stradale u Vukovaru, piše šibenik.in.

Djeca osnovnih škola lampionima su ispred Krešimirovog doma ispisali ime grada Vukovara te su se pomolila za sve stradale u domovinskom ratu.

Šibenik odao počast Vukovaru Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Djeci su se pridružili i građani, ali i šibenski dogradonačelnik Paško Rakić s djelatnicima Gradske uprave i članovima Društva Naša djeca.

'Približava nam se još jedna tužna obljetnica kada se sa posebnim pijetetom prisjećamo svih stradalih u Vukovaru, ali i u Škabrnji. Ti hrabri ljudi za svoju su Domovinu dali ono najvrjednije – svoje živote, što nikada ne smijemo zaboraviti', kazao je ovom prigodom zamjenik gradonačelnika.

Za kraj, svi zajedno su zapjevali Stoji grad, a prigodne svijeće bit će zapaljene i uzduž Ulice grada Vukovara u Šibeniku.