reportaža

[FOTO/VIDEO] Provozali smo se ponovo otvorenim Savskim mostom. Dostavljači ushićeni, a i pješaci zadovoljni: 'Dobro je, sad se više ne može propasti kroz njega'

29.03.2022 u 15:21

Bionic
Reading

Pješaci i biciklisti kojima je pješački Savski most u Zagrebu bio najkraća i najbrža veza za prelazak sa sjeverne na južnu stranu Save i obratno konačno su došli na svoje jer je nakon 14 mjeseci radova ponovno otvoren za korištenje

Da je nedostajao građanima kao spona između sjeverne i južne obale, bilo je vidljivo ni sat vremena nakon njegova puštanja u promet. Pješaci, biciklisti, roleri i svi ostali pohrlili su prijeći tih 219 metara zbog kojih su više od godine dana morali ići preko Jadranskog mosta.

'Nije to bila neka velika razlika, ali problem je to što Jadranski most uopće nije prilagođen za bicikliste. Osim što mjesecima nakon zatvaranja nije bilo vodilica koje bi olakšale podizanje i spuštanje bicikala na most i s njega, i pločnik je uzak. Ali, srećom, to je sad gotovo. Nama koji dostavljamo hranu i imamo torbu na leđima ponovno otvaranje mosta puno znači jer će nam ubrzati i olakšati posao. Sigurno će olakšati i roditeljima koji prevoze djecu na biciklima ili u kolicima', kazao nam je Kristijan Peša, kojeg smo zatekli kako upravo ide po narudžbu.

Izvor: tportal.hr / Autor: Vedran Brkulj

Više od osamdeset godina stara građevina iz temelja je obnovljena i od danas je ponovno u funkciji iako radovi nisu dovršeni u potpunosti, ali to njegove korisnike u ovom trenutku treba manje brinuti. Naime sjeverni stup, na kojem stoji, za razliku od južnoga, na kojem se radilo prošlog ljeta, tek se treba dodatno učvrstiti, što je zadnja faza, jer to su radovi koji se mogu obavljati samo kad je nizak vodostaj Save.

Na mostu u šetnji i promatranju obavljenih radova zatječemo i Antona i Marjana, zagrebačke umirovljenike. Na pitanje kako im se čini obavljeno, zadovoljno kimaju glavom.

'Dobro je. Sad se više ne može propasti kroz njega', smijući se dodaju i napominju da svakako napišemo da ne bi bilo loše da na njega postave i pokoju klupicu, kao što je prije bilo.

  • +20
Otvoren Savski most Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Iako ih za naše vožnje nije bilo, nema sumnje da će se na most vratiti i ribiči, a koji su s njega znali loviti ribu.

Most sagrađen 1939. po projektu petrinjskog inženjera Milivoja Frkovića sve do puštanja u promet Jadranskog mosta bio je u funkciji i za automobilski promet, a kad bude završen u potpunosti, moći će se po potrebi ponovno staviti u funkciju za motorna vozila.

Svečanost otvaranja pripala je danas gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću iako valja napomenuti da je cijela priča krenula još za pokojnog Milana Bandića, i to nakon brojnih medijskih napisa o njegovu stanju, a posebno nakon što je dio pločnika doslovno propao u rijeku. Doduše, tada su najprije postavljene čelične ploče kao zakrpe pa su, da se umiri javnost, stavljeni novi asfalt i signalizacija, a dodane su bile i klupe i žardinjere s cvijećem.

Obnova mosta, zaštićenog kulturnog dobra, koštala je 28 milijuna kuna bez PDV-a, a radove je obavila i još uvijek obavlja tvrtka Spegra.