tužan dan za sve

[FOTO/VIDEO] Potresne priče sudionika Kolone sjećanja: 'Moj djed je ležao zaklan na verandi, izvađenih očiju...'

18.11.2020 u 12:50

Bionic
Reading

Osim državne elite u tradiconalnoj vukovarskoj Koloni sjećanja kojom obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i na žrtvu Vukovara i Škabrnje nađe se puno onih čije su sudbine obilježene tragičnim događanjima vezanim uz pad grada heroja

Hrvatska obilježava Dan sjećanja, sjećanja na žrtve Domovinskog rata i na žrtvu Vukovara i Škabrnje. U posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, u Vukovaru se u srijedu obilježila 29. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu čija je obrana slomljena 18. studenoga 1991. Grad je izdržao 87 dana opsade bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi. Vukovar je u potpunosti razrušen, u zarobljeničke logore odvedeno je oko 7.000 vukovarskih branitelja i civila, a iz grada protjerano oko 22.000 građana.

Neki od sudionika tragičnog događaja za N1 televiziju ispričali su svoja iskustva, donosimo neka od njih.

Ispred Hrvatskog radija Vukovar, gdje je posljednje dane proveo Siniša Glavašević, novinari N1 televizije razgovarali su s novinarkom Mirjanom Đermadi koja je netom prije poroda otišla iz Vukovara.

  • +49
Kolona sjećanja u posebnim epidemiološkim mjerama Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović/PIXSELL

"Vukovar je sve više grad mladih i meni se to jako sviđa. Iz Vukovara sam izašla 20. 11. 1991. Tad sam prvi put nakon dva mjeseca osjetila pravi miris zraka u gradu jer smo non-stop bili u skloništu. Bila sam pred porod, izašla kratko prije porođaja, rodila sam zdravu djevojčicu. Bio je prekrasan svjež, ali sučan dan, ali u zraku se osjećao miris dima, osjećao se miris smrti, paljevine, ruševina... Bolnički konvoj je tri dana putovao, nismo znali gdje nas voze", rekla je Đermadi dodajući da njezina kći nije upoznala oca koji je poginuo u Domovinskom ratu.

David Šain, veslač i srebrni olimpijac, danas je u Vukovaru jer je ondje izgubio djeda. Svoju tragičnu priču ispričao je za N1:

"Dolazim svake godine, dolazit ću dok sam živ i dok mogu hodati. Za mene rat nije gotovo dok ne pronađem posmrtne ostatke djeda koji je dva dana nakon pada Vukovara kao civilna žrtva rata poginuo u padu sela, na stravičan način. Sve je bilo snimljeno, novosadska TV je snimila taj prizor.

Video: Davor Javorovic/PIXSELL

Moj djed je ležao zaklan na verandi, izvađenih očiju, odrezanih ušiju, preko njega su bačeni neki novci, a uz njega fotografija s pokojnom bakom. Oni su tad rekli da to radi ustaška vojska svima koji se ne žele priključiti. I danas tržimo njegove posmrtne ostatke."

Vedrana Palić iz Križevaca, koja je Kolonu promatrala s prozora, razgovarala je s novinarkom N1 televizije Katarinom Brečić. "Naslijedila sam kuću od bake, priključit ćemo se poslije Koloni. Pomiješani su osjećaji", rekla je, no zbog suza nije mogla nastaviti.

18. studenog 1991.

[FOTO] Pogledajte kako Hrvatska obilježava Dan sjećanja, najveću tragediju u našoj povijesti

Pogledaj galeriju