JAVNE TAJNE

[FOTO/VIDEO] Pogledajte zašto je Izrael tek nakon 20 godina ukinuo cenzuru na medijsko izvještavanje o dronovima domaće proizvodnje

31.07.2022 u 14:49

Bionic
Reading

Izraelska vlada prošlog tjedna ukinula je cenzuru na svako izvješćivanje o specifikacijama i korištenju naoružanih dronova njihove proizvodnje. Zabrana je ukinuta nakon što je bila na snazi 20 godina, a tportal donosi odgovor na pitanje zašto su izraelske vlasti tek sada dopustile javno objavljivanje informacija o dronovima u vlastitim redovima

Svjetske novinske agencije objavile su krajem prošlog tjedna da su izraelski vojni cenzori ukinuli zabranu na objavljivanje informacija o upotrebi naoružanih bespilotnih letjelica u vojnim operacijama, čime je okončana javna tajna da Izraelske obrambene snage (IDF) koriste dronove.

Valja podsjetiti da su Palestinci u više navrata optuživali Izrael da koristi naoružane dronove u napadima na Pojas Gaze i Zapadnu obalu, što Jeruzalem nikada nije potvrdio, zabranivši istovremeno objavljivanje informacija na tu temu. O izraelskom korištenju dronova za napade na ciljeve u Libanonu i Iranu postoje brojna međunarodna izvješća, no židovska država takve informacije nikada nije službeno potvrdila.

U priopćenju službe za odnose s javnošću IDF-a navodi se da je nakon razmatranja ovog pitanja 'ustanovljeno kako nema smetnji da se objavljuju informacije o upotrebi naoružanih bespilotnih letjelica u okviru operativnih aktivnosti izraelske vojske'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: CRUX

Najveća flota na Bliskom istoku

Izrael ima jednu od najvećih flota dronova na Bliskom istoku i jedan je od najvećih regionalnih izvoznika ove tehnologije, premda većinu čine nenaoružane izviđačke letjelice. Iako vojne bespilotne letjelice nisu nova tehnologija, Izrael se među prvima uključio u proizvodnju i nabavu naoružanih dronova pa je već 1990. godine prvi kupio borbenu bespilotnu letjelicu Elbit Hermes 450, poznatu u tamošnjim zračnim snagama kao Zick (Iskra), a koja se od tada koristi u Gazi i Libanonu. Danas otprilike 80 posto ukupnih sati leta dronovima izraelskih zračnih snaga otpada na bespilotne sustave poput Eitana, a oni podjednako služe za izviđačke i napadačke misije.

Elbit Hermes 450 Izvor: Profimedia / Autor: Francisco Arias / Zuma Press

Kako je Izrael jačao svoju reputaciju izvoznika vojnih dronova, tako se i dalje pridržavao strogih pravila o nepriznavanju vlastitog korištenja takvih vrsta letjelica, uključujući zakonom određenu cenzuru koja zabranjuje svako izvješćivanje o korištenju naoružanih dronova. No tek je ovih dana ta cenzura ukinuta pa se mnogi s pravom pitaju - zašto tek sada? Prema više izvora, ovaj potez došao je kao rezultat sve većeg pritiska izraelske vojne industrije na zakonodavce.

Interes za bespilotne sustave raste zahvaljujući uspjehu naoružanih bespilotnih letjelica u rusko-ukrajinskom ratu, posebice iznimnom uspjehu koji postižu turske letjelice Bayraktar TB2 u sastavu ukrajinske vojske. Zabrinuta da zaostaje u potencijalnoj prodaji bespilotnih letjelica, izraelska vojna industrija pokrenula je pritisak na vladu da joj pomogne povećati prodaju.

Izvor: Društvene mreže / Autor: USA MILITARY NEWS

Pridržavanje režima kontrole u neskladu s potražnjom

Dio tog pritiska započeo je prošle godine nastojanjem da vlada ukloni dragovoljna ograničenja u skladu s Režimom kontrole raketne tehnologije (MTCR), čiji je cilj ograničiti širenje projektila i tehnologije za njihovu proizvodnju te održavanje kontrolnog popisa robe s vojnom i dvojnom namjenom, a koji je ograničavao izvoz dronova s određenim dometima i nosivostima. Iako Jeruzalem još uvijek podržava MTCR, čelnici obrambenih tvrtki pozvali su vlasti da otvoreno razgovaraju o tome što lokalna vojna industrija može ponuditi potencijalnim kupcima, a tvrtke su uputile vladi savjet da Izrael mora promijeniti stav ako ne želi izgubiti više potencijalnih tržišta.

Nedavni sporazum s Njemačkom o najmu određenog broja dronova tipa Eitan ukazuje na neobična pravila cenzure. Njemačko ministarstvo obrane se, naime, nije trudilo sakriti da mu je cilj imati naoružane bespilotne letjelice izraelske proizvodnje koje u svakom trenutku mogu prekinuti borbenu misiju ako bi ona mogla rezultirati civilnim žrtvama. Istovremeno, izraelskim medijima bilo je zabranjeno govoriti o mogućnostima tih dronova, no ne i o samom ugovoru nabave 140 dronova tipa Eitan po cijeni od 165 milijuna dolara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: i24NEWS English

S obzirom na to da dronovi postaju standardno oružje u suvremenim sukobima, a kao leteći strojevi mogu biti korisni i u poljoprivredi te građevinarstvu, može se očekivati da će Izrael, kao jedna od vodećih svjetskih sila u proizvodnji bespilotnih letjelica, morati mijenjati zakone zbog elemenata ponude i potražnje koji mu idu u korist. Da se ide u tom smjeru, govori i podatak da su sredinom srpnja izraelski mediji objavili detalje prodaje dronova domaće proizvodnje Bahreinu i Maroku.