i ove godine

[FOTO/VIDEO] Pogledajte kako je izgledalo tradicionalno hodočašće Hrvatske vojske u Mariji Bistrici

04.10.2020 u 13:56

Bionic
Reading

U Mariji Bistrici održano je 28. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja kojem su nazočili ministri branitelja Tomo Medved te obrane Mario Banožić, koji je podsjetio da su hrvatski vojnici obranili kršćanski identitet i kulturu ovih prostora

Hodočašće je, uz pridržavanje epidemioloških mjera i mani broj hodočasnika, održano u organizaciji Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj u nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici, a započelo je pobožnošću Križnog puta na Bistričkoj kalvariji.

Uz hrvatske branitelje te pripadnike Hrvatske vojske, policije, civilne zaštite i vatrogasaca, hodočašću su nazočili ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Dragan Lozančić, izaslanik premijera Tomo Medved i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj.

Banožić je tom prigodom podsjetio da su hrvatski vojnici kroz cijelu povijest bili ti koji su branili i obranili kršćanski identitet i kulturu ovih prostora, a nerijetko i cijele Europe.

"Ovakav događaj zato predstavlja nedjeljiv dio identiteta i tradicije hrvatskog vojnika i hrvatskog naroda. Ponosan sam što i u ovo naše vrijeme Hrvatska vojska svojim primjerom potvrđuje tu nedjeljivu vezu našeg hrvatskog naroda i naše Gospe", rekao je Banožić.

Istaknuo je da Hrvatska vojska treba raditi na svojoj duhovnoj komponenti koju je nosila kroz Domovinski rat ali i kroz razvoj Republike Hrvatske.

Medved je rekao da Majku Božju mole da im podari snage i mudrosti, a poglavito da nas oslobodi od pandemije koronavirusa.

Zapovjednik hodočašća, brigadni general Perica Turalija istaknuo je da za pripadnike vojske, policije i branitelja dolazak na hodočašće predstavlja važan trenutak, prije svega kako bi se prisjetili svih prijatelja stradalih u ratu, ali i podijelili iskustava nakon rata i družili se u Mariji Bistrici.

  • +25
28. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Misu u crkvi na otvorenom Blaženog Alojzija Stepinca predvodio je vojni ordinarij u Hrvatskoj mons. Jure Bogdan koji je u propovijedi podsjetio da je mjesec listopad posvećen Gospi te kako je današnji dan prigoda da se sve misli i molitve predaju u ruke Nebeske Majke, posebno molitve za umnažanje vjere i prestanka pandemije koronavirusa.

"Svako vrijeme nosi izazove, očekivane, ali i one neočekivane. Epidemija koronavirusa zahvatila je i naše osobne živote, mnogi su zabrinuti, pitaju se što će biti s radnim mjestima, školama, bolnicama...srce je nemirno, misli lutaju, a koraci su nam kolebljivi”, rekao je Bogdan, poručivši da je jedini čvrsti oslonac u Bogu koji je jedini i potpuni mir za naše misli i srce.

Podsjetio je i na današnji spomendan svetoga Franje čiji život započinje prihvaćanjem Boga i življenjem vjere.