POBUNA ZBOG AUTOPLINA

[FOTO/VIDEO] Opći kaos u Kazahstanu: Uvedeno izvanredno stanje, hoće li Nazarbajev pasti?

05.01.2022 u 19:33

Bionic
Reading

Kazahstan, najveća i rudama najbogatija zemlja u srednjoj Aziji, na rubu je revolucije. Sve je počelo prije tri dana prosvjedima zbog udvostručene cijene zemnog plina, a eskaliralo je danas kada su mase prosvjednika u nekoliko gradova počele razoružavati policiju i uništavati zgrade državnih institucija. Traže odlazak političkog vodstva koje Kazahstanom vlada još od raspada Sovjetskog Saveza

Kako to često biva u sustavima u kojima se vlast ne mijenja na izborima, prosvjedne parole ekonomskog tipa naglo su zamijenili politički zahtjevi za smjenu vlasti u državi i demontažu sustava. Predsjednik je pozvao građane da budu razumni i ne povode se za provokacijama, za koje tvrdi da dolaze iz zemlje i inozemstva.

- Pozivi na napadanje civilnih i vojnih ustanova potpuno su nezakoniti. To je zločin, a za njim može slijediti kazna. Vlast neće pasti. Mladima poručujem: nemojte si uništiti život. Nemojte zatrovati život ni svojim bližnjima. Svi zakoniti zahtjevi koje ste uputili bit će pomno proučeni, rekao je predsjednik Kasim-Žomart Tokajev.

Prosvjednici nisu poslušali predsjednika, nego su postali još agresivniji. Danas su provalili u gradsku skupštinu u najvećem gradu Almatiju i zapalili je. Stigle su i snimke na kojima se vidi kako razoružavaju policiju koja je trebala suzbiti prosvjede.

Ruska agencija Sputnik javlja, pozivajući se na ministarstvo unutarnjih poslova, da je u sukobima poginulo osam policajaca i pripadnika nacionalne garde, a ozlijeđeno je 317 osoba u nekoliko regija.

Vlada je podnijela ostavku, no u političkom sustavu te države ona je niža činovnička razina. Prema ustavu najmoćniji je predsjednik. No iza Tokajeva stoji službeni Otac Nacije, Nursultan Nazarbajev, donedavni de facto diktator po kojem je za njegova života nazvan glavni grad Kazahstana. Osamdesetjednogodišnji Nazarbajev 2019. povukao se na mjesto čelnika nacionalnog vijeća za sigurnost. Protivnici tvrde da njegov klan i dalje diktira život u Kazahstanu.

U gradu Žanaozenu u Magnistauskoj oblasti, gdje su prosvjedi počeli, aktivisti su uputili pet zahtjeva: smjena režima, provedba demokratskih izbora u svim regijama Kazahstana, povratak ustava iz 1993., zaštita građanskih aktivista od kaznenog progona i dolazak na vlast čovjeka izvan kruga sadašnje vlasti.

Predsjednik je katastrofu pokušao zaustaviti smjenjivanjem Nazarbajeva s preostale formalne dužnosti. Položaj kazahstanskog Oca Nacije u ovom trenutku nije jasan, javlja HTV.

- Kao čelnik države i od danas predsjednik Vijeća za sigurnost, namjeravam djelovati maksimalno žestoko, poručio je Tokajev.

Radio Eho Moskve objavio je kako je Nazarbajev, spreman napustiti zemlju, zbog "odlaska na liječenje". Tu informaciju radio je dobio od izvora u ruskom ministarstvu vanjskih poslova, a nije isključeno da je Nazarbajev već i pobjegao iz države.

  • +18
Neredi u Kazahstanu Izvor: Profimedia / Autor: - / Sputnik / Profimedia

Vlasti su prethodno zapriječile pristup internetu i mobilnoj telefonskoj mreži u čitavoj zemlji i proglasile izvanredno stanje u više gradova i pokrajina, gdje su se održali prosvjedi: u gospodarskom središtu Almatiju, pokrajini Mangistauu i u upravnom središtu Nursultanu, koje je dobilo ime po bivšem predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu.

Izvanredno stanje je prošireno na čitav državni teritorij, izvijestila je u srijedu navečer kazačka televizija Kabar 24, dodajući da će ono biti na snazi do 19. siječnja.

Tijekom izvanrednog stanja "ograničit će se sloboda kretanja, pa i prijevoznim sredstvima", rekao je na ruskom jeziku voditelj na toj televiziji i zabranit će se "javni skupovi i obiteljska okupljanja u povodu rođenja, vjenčanja i smrti".

Ograničenja se "uvode zbog pogoršanja stanja kako bi se zajamčila javna sigurnost, uspostavio zakon i red te zaštitila ljudska prava i slobode", dodao je.

Tijekom izvanrednog stanja na snazi će biti policijski sat od 23.00 do 7.00 sati, rekao je.

Ujedinjeni narodi sa "zabrinutošću prate stanje" , rekao je glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Stephane Dujarric.

"Jako je važno da svi upleteni u aktualne događaje pokažu suzdržanost i suzdrđe se od svakog nasilja i potaknu dijalog", rekao je.

Američka vlada poziva kazahstanske vlasti na "suzdržanost" i želi da tamošnji prosvjedi protječu "u miru", rekla je u srijedu glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki pošto je ta srednjoazijska zemlja proglasila izvanredno stanje.

Psaki je ujedno kritizirala "bezumne tvrdnje Rusije" o navodnoj odgovornosti Sjedinjenih Država za pobunu koja je uzdrmala Kazahstan.

"To je potpuno krivo" i to je "ruska strategija dezinformiranja", istaknula je.