kritike gradske oporbe

[FOTO/VIDEO] Maras: Zagrebački proračun za 2021. je nerealan

27.11.2020 u 12:44

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras ocijenio je u petak da je prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2021., u kojemu se planiraju rashodi od 14 milijardi kuna, što je za četiri milijarde kuna više od nekrizne 2019. nerealan i treba ga racionalizirati.

"Proračun je nerealan, nije koncipiran po potrebi građana Zagreba nego po potrebi gradonačelnika Milana Bandića koji u kriznoj godini 2021. planira 14 milijardi kuna rashoda, odnosno 2 milijarde kuna više nego što je bilo ove godine i 4 milijarde kuna više nego 2019. godine", kazao je Maras na konferenciji za medije.

Maras smatra da u proračunu nisu predviđeni rashodi za prioritetna ulaganja, a to su obnova Zagreba nakon potresa, za što se planira 80 milijuna kuna, obrazovanje odnosno ulaganje u škole i gradske vrtiće i obnova infrastrukture.

"Dinamikom koju predlaže Bandić, obnovit ćemo Zagreb za 200 godina", rekao je Maras, podsjetivši da Zagreb kao jedinica lokalne samouprave u obnovi Zagreba treba participirati s oko 15 milijardi kuna, jer mora pokriti oko 20 posto troškova obnove.

Maras se osvrnuo i na rast rashoda koji su planirani u proračunu, zaključivši da je "jasno da Bandić pokušava novcem građana sebi poboljšati šanse na lokalnim izborima sljedeće godine".

Predsjednik Odbora za kontrolu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Darko Liović objasnio je kako, s jedne strane, proračun planira 80 milijuna kuna za obnovu od potresa, ali i 90 milijuna kuna za razne vanjske usluge uredima u gradskoj upravi.

"Najveće povećanje u odnosu na 2020. su rashodi za vanjske usluge, u uredu Gradonačelnika se predlaže povećanje rashoda za usluge s 31 na 59 milijuna kuna, u Uredu za strategijsko planiranje s 10 na 24 milijuna kuna”, nabrojio je Liović. Dodao je da će gradski zastupnici na predstojećoj sjednici skupštine tražiti objašnjenje tih povećanih rashoda.

  • +5
Press konferencija Gordana Marasa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Naveo je kako se i prema predviđenom rastu troškova za plaće u Gradskoj upravi, može zaključiti da gradonačelnik planira zaposliti preko dvije tisuće osoba.

"Ja se nadam da ovo nije pokušaj da se kroz intelektualne i razne vanjske usluge bildaju stavke koje će gradonačelniku Bandiću pomoći da ima više sredstava za predizbornu kampanju, iako je iz iskustva prijašnjih kampanja, doista teško u to vjerovati", zaključio je Liović.

Video: Marko Lukunić/Pixsell

Iz Gradske organizacije SDP-a najavili su amandmane na ovakav prijedlog gradskog proračuna te pozvali gradske zastupnike, uključujući i HDZ koji je, tvrde, na sjednicama gradskih odbora pokazao da se slaže s takvim prijedlogom proračuna, da podrže njihove prijedloge racionalizacije gradske potrošnje.