proglašen ugašenim

[FOTO/VIDEO] Božinović podvukao crtu nakon požara kod Zatona: Izgorjelo 30 kuća, automobili i brodice, štete se još zbrajaju

18.07.2022 u 16:44

Bionic
Reading

Požar koji je u prošlu srijedu buknuo na području Zatona i Rasline proglašen je ugašenim u ponedjeljak ujutro, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinić izjavio je u Šibeniku da je izgorjelo 30 kuća, nekoliko automobila i brodica i tri poljoprivredna stroja te da se štete još zbrajaju

Tijekom noći na terenu je bilo osam vatrogasaca i tri vozila. Jutros u devet sati požar je proglašen ugašenim i vatrogasne snage povučene su s terena, javili su u ponedjeljak iz Županijskog centra 112. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija, crnogorica, bjelogorica te poljoprivredne kulture na trenutačno procijenjenoj površini od 3300 hektara između Vodica, Zatona i Rasline.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović bio je danas u Šibeniku, gdje je svečano otvoren projekt "Sigurna turistička destinacija 2022.", te je komentirao posljedice požara koji je u srijedu buknuo na šibenskom području.

"Izgorjelo je i 30 kuća, nekoliko automobila i brodica te tri poljoprivredna stroja. Štete se, dakle, zbrajaju. Moramo postati svjesni da se klima u Europi i svijetu mijenja te klimatske promjene idu brže nego što smo očekivali. Svake godine su temperature sve veće i sušna razdoblja sve duža", rekao je.

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

"U mandatu naše Vlade na inicijativu Vatrogasne zajednice formirano je posebno središnje državno tijelo te se pitanjima vatrogastva i požara u Hrvatskoj bave isključivo vatrogasci, a politika tu nema nikakav upliv, osim u osiguravanju materijalnih uvjeta", istaknuo je ministar Božinović i dodao kako vatrogasci prvi put imaju 'i sukno i škare'.

"Oni su ti koji odlučuju o opremi i raspoređuju je. Preko europskih fondova smo nabavili najsuvremenija vozila te ih predali Vatrogasnoj zajednici da ih raspoređuje po terenima. Moramo postati odgovorni i svjesni da gašenje požara počinje od toga kako održavamo našu okućnicu", rekao je ministar.

  • +56
Posljedice požara na području Rasline Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Kako je upozorio, ljetni je standard imati bor kraj kuće, da napravi hlad, a od načelnika je čuo da je nekoliko kuća izgorjelo upravo zbog borova koji su se naslanjali na njih.

"Imamo 74 posto više opožarenog raslinja nego lani, dakle, i veći angažman koji je za to potreban", istaknuo je Božinović.

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

U subotu, 16. srpnja održan je sastanak Mjesnog odbora Zatona s načelnicima Kriznog stožera i vatrogasnim zapovjednicima. Dogovorili su se o postupcima vezanim uz prijavu šteta na objektima, a šibensko-kninski župan Marko Jelić dva dana prije toga izvijestio je da je županija već donijela odluku o proglašenju velike nesreće na području županije.

pustopoljina

[FOTO] Pogledajte katastrofalne posljedice požara koji su bjesnili diljem Dalmacije

Pogledaj galeriju