BORBA PROTIV POŽARA

Božinović o novim kanaderima za Hrvatsku: Nije to Škoda koju možete otići kupiti u dućan

14.07.2022 u 13:53

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je da smo protupožarnu sezonu dočekali spremni te da su službe u srijedu na šibenskom požarištu odradile dobar posao, a dao je potporu istražiteljskoj akciji zbog sumnje u novu zloporabu europskih sredstava

''Dočekali smo spremni protupožarnu sezonu, službe su odradile dobar posao. Moramo biti svjesni da su klimatske promjene glavna promjena koja se događa i koja će se događati u godinama koje slijede. Mi smo povlačili poteze da se one službe zadužene za sigurnost građana u najvećoj mjeri pripreme za izazove koji nam predstoje. Klimatske promjene su jedan od najvećih izazova s kojima se suočava cijeli svijet'', kazao je Božinović u četvrtak nakon sjednice Vlade.

  • +82
Posljedice požara u Dalmaciji Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Božinović je istaknuo da je Mediteran, uz Kaliforniju, jedan od dva najveća svjetska hotspota kad se govori o globalnom zagrijavanju.

''Mi živimo na području koje će biti i već jest izloženo negativnim posljedicama klimatskih promjena i zbog toga se organiziramo kao država, ali i na razini EU, a sve kako bismo udružili kapacitete koje Europa ima u borbi s posljedicama vezanima, prije svega, uz šumske požare'', dodao je.

Govoreći o požarima koji su u srijedu zahvatili šibensko područje, Božinović je kazao da su se snage u šibenskom i vodičkom zaleđu postupno povećavale, ovisno o razvoju situacije, prije svega neočekivanim izmjenama smjerova vjetrova. Istaknuo je da su se vatrogasci suočili s vjetrom koji je u sat i pol puhao iz četiri različita smjera.

Ministar je precizirao da je u srijedu ukupno angažirano 350 vatrogasaca, njih ponajviše iz Šibensko-kninske županije, a polovica njih iz šest drugih županija te 50 pripadnika namjenskih snaga Hrvatske vojske i 75 policajaca.

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

''Mirnije jutro također možemo zahvaliti činjenici da je vjetar bitno oslabio i da nije bilo novih naleta bure koji bi zaprijetio da se požar prebaci preko jadranske magistrale. S time se možemo nositi, ali treba imati u vidu da je ovo od početka godine najveća serija požara. S obzirom na vremenske prognoze uskoro ne možemo očekivati padaline, što nas upućuje na budnost, a naše goste na dodatnu pažnju jer mali vid nepažnje u smislu bacanja opuška može dovesti do požara katastrofalnih razmjera'', rekao je.

Upitan koliko imamo spremnih protupožarnih zrakoplova, Božinović je odgovorio da su trenutno na raspolaganju četiri kanadera i tri air-tractora.

Božinović o akciji EPPO-a: Potičem institucije da štite interese Hrvatske i EU

''Do 23. srpnja imat ćemo još jedan air-tractor, a do 30. srpnja još jedan air-tractor i jedan kanader. To znači da bi od 1. Kolovoza trebali imati na raspolaganju pet kanadera i pet air-tractora. Još jedan kanader, koji se nalazi na servisu, trebao bi biti gotov do kraja godine'', precizirao je.

  • +11
Požar kod Šibenika i dalje je aktivan, dio magistrale je zatvoren Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Božinović je podsjetio da je mehanizam Europske unije donio odluku da će se na razini EU nabaviti novi kanaderi te je pojasnio da se radi o zajedničkoj nabavi.

''Ono što je dobro je da se Hrvatska ubacila u prvu skupinu zemalja članica koje su se prijavile za nabavu iz tog zajedničkog paketa i tu bi Hrvatska dobila dva kanadera. Međutim, činjenica je da u ovom trenutku proizvodnja nije krenula u punom opsegu pa bi prvi rok za isporuku bio oko 2026. godine', kazao je Božinović naglasivši da će Hrvatska zanavljati svoje zahtjeve te da će biti u prilici nabavljati nove kanadere i samostalno.

"Treba imati u vidu da kanaderi nisu Škoda koju možete otići u dućan, naručiti i kupiti. Mi smo osigurali da tu budemo prvi u redu", objasnio je Božinović, a prenio Dnevnik.hr.

Upitan za komentar najnovije akcije Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) i Pnuskoka zbog primanja i davanja mita vezanog uz dodjelu radova prilikom dogradnje i rekonstrukcije pročišćavača otpadnih voda u Varaždinu, Božinović je kazao da sve institucije imaju odriješene ruke u provođenju zakona.

''Ne znam detalje, znam da se radi o sumnji na zloporabu europskih sredstava i ne mogu reći ništa dalje osim poticati institucije da rade sve u skladu sa zakonom i da štite interese i Hrvatske i Europske unije'', rekao je Božinović.