PRISTAŠE OBNOVE KRALJEVINE SRBIJE

[FOTO] U centru Beograda četničkog vođu Dražu Mihailovića slavili kao antifašista

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 13.05.2019 15:14
  • Objavljeno 12.05.2019 u 17:06
Pokret obnove Kraljevine Srbije održao šetnju u čast Draži Mihailoviću

Pokret obnove Kraljevine Srbije održao šetnju u čast Draži Mihailoviću

Izvor: Pixsell / Autor: PIXSELL

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) organizirao je u nedjelju u Beogradu skup nazvan 'Prva monarhistička i antifašistička šetnja - u slavu Draži', a nekoliko stotina pristaša monarhije i ravnogorskog četničkog pokreta Dragoslava Draže Mihailovića prošetalo je pješačkom zonom u središtu grada

Na čelu povorke bio je transparent 'Prva monarhistička i antifašistička šetnja' s tiskanom krunom na lijevoj i desnoj strani, a sudionici su nosili zastave POKS-a i nekadašnje Kraljevine Srbije, slike kralja Petra Prvog Karađorđevića te Dragoslava Mihajlovića, pojedini odjeveni u replike odora nekadašnje vojske Kraljevine Srbije.

Na mjestu okupljanja, kod Delijske česme u Knez Mihailovoj ulici, bili su postavljeni panoi s natpisima o odličjima koja su nekadašnji predsjednik SAD Harry Truman i francuski general Charles de Gaulle dodijelili Mihailoviću.

  • +6
  • +3

Pokret obnove Kraljevine Srbije održao šetnju u čast Draži Mihajloviću

Izvor: Pixsell / Autor: /PIXSELL

Cilj današnjeg skupa, kako je rekao predsjednik POKS-a Žika Gojković, bio je da se pokaže kako su okupljeni 'antinacisti i antifašisti' ponosni na 'činjenicu da je Srbija imala dva antifašistička pokreta'.

Ta njegova ocjena trebala je biti aluzija na početak Drugog svjetskog rata kad se, kao pukovnik tadašnje jugoslavenske vojske Dragoslav Mihajlović, stavio na čelo pokreta koji se u prvim mjesecima rata borio protiv Nijemaca, a potom s četnicima koje je predvodio, stao na stranu njemačkih i talijanskih okupatora u borbi protiv partizana i komunista.

Mihailović, čiji su četnici počinili teške zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Drugom svjetskom ratu, a 1946. su ga komunističke vlasti zbog suradnje s okupatorima i ratnih zločina osudile i strijeljale, 2015. je presudom Višeg suda u Beogradu službeno rehabilitiran.

Gojković je poručio kako 'POKS želi državu koja će biti servis građana', te da je to moguće 'samo ako se Srbiji vrati pravo ime' - Kraljevina Srbija.

Svoj govor završio je porukom 'Živio kralj', na šta su okupljeni uzvratili 'Hoćemo kralja'.

Skup je protekao bez incidenata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!