mihail gorbačov

[FOTO] Tihi čovjek ušao u legendu: Tko je bio 'veliki svjetski vođa' kojemu se dive širom svijeta dok su ga u voljenoj majčici Rusiji držali 'lutkom na koncu' Amerike?

31.08.2022 u 14:05

Bionic
Reading

Ni pet mjeseci nakon smrti bivšeg bjeloruskog čelnika Stanislava Šuškeviča, koji je Mihailu Gorbačovu prenio vijest da je Sovjetski Savez otišao u povijest, oči je zauvijek zaklopio i posljednji lider SSSR-a. Umro je u Središnjoj kliničkoj bolnici u Moskvi u 92. godini života nakon teške i dugotrajne bolesti, ogorčen agresijom na Ukrajinu i potpunim urušavanjem demokratskih postulata koje je politikom glasnosti nastojao ugraditi u rusko političko tkivo

Politička smrt zadesila je Mihaila Gorbačova, jednu od najvažnijih osoba druge polovice 20. stoljeća, kako mu danas tepaju, još prije 30 godina.

'SSSR, kao geopolitička realnost i subjekt međunarodnog prava, više ne postoji', napisali su Boris Jeljcin, Leonid Kravčuk i Stanislav Šuškevič, čelnici sovjetske Rusije, Ukrajine i Bjelorusije, u smrtnoj presudi SSSR-u, tada pod vodstvom Gorbačova. Trojka je donijela takvu odluku krajem 1991. na sastanku u lovačkom domu u Bjelorusiji, istovremeno proglašavajući osnivanje nove Zajednice Neovisnih Država. Nedugo potom Gorbačov se povukao iz Kremlja i predao palicu Jeljcinu, a međunarodna zajednica priznala je Rusiju kao pravnu nasljednicu SSSR-a.

Bila je to 'politička smrt' čovjeka čija je fizička smrt tri desetljeća kasnije izazvala salve pohvala širom svijeta zbog njegovih poteza na čelu SSSR-a.

Iako je ostao aktivan u međunarodnoj javnosti, Gorbačov se posljednjih desetljeća nije aktivno bavio politikom, niti je uživao ugled u domovini. Dobitnika Nobelove nagrade za mir, čovjeka koji u povijest ulazi s velikim zaslugama za okončanje Hladnog rata i relativno miran razlaz bivših sovjetskih republika, mnogi Rusi smatraju izdajnikom, američkom lutkom na koncu, optužujući ga za raspad države koju je zapravo do kraja pokušavao očuvati, posljedično ga okrivljujući i za postsovjetsko osiromašenje 'običnih' Rusa.

Dok se svjetski državnici danas natječu u komplimentima Gorbačovu, predsjednik Vladimir Putin izrazio je 'najdublju sućut' povodom njegove smrti - bez ikakvih epiteta za svog prethodnika. A što kažu na Zapadu?

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je Gorbačova 'rijetkim liderom', maštovitim vođom koji je vizualizirao drugačiju budućnost, dovoljno hrabrim da riskira karijeru da bi došao do nje. Rezultat toga bio je sigurniji svijet i više slobode za milijune ljudi, zaključio je Biden.

  • +57
Mihail Gorbačov Izvor: EPA / Autor: VASSILI KORNEYEV

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel ustvrdila je da je Gorbačov ispisao svjetsku povijest pokazujući kako jedan državnik može promijeniti svijet nabolje. 'Bez Gorbačovljeve odvažnosti u reformi Sovjetskog Saveza ne bi bila moguća ni mirna revolucija u Njemačkoj Demokratskoj Republici', ocijenila je Mutti.

Za glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa, Gorbačov je bio 'jedinstven državnik koji je promijenio tijek povijesti', a svijet je 'izgubio velikog svjetskog vođu, predanog multilateralizmu i neumornog zagovornika mira'. Francuski predsjednik Emmanuel Macron zahvalio je čovjeku čiji su izbori otvorili put slobodi za Ruse: 'Njegov je angažman za mir u Europi promijenio našu zajedničku povijest', rekao je. Britanski premijer na odlasku Boris Johnson pozdravio je njegovu 'hrabrost, integritet i neumornu predanost', dodajući da mu se zbog toga oduvijek divio.

U ljeto 1990., dok je istočnom Europom hujao vjetar promjena, Gorbačov je svoju viziju iznio na 28. kongresu Komunističke partije SSSR-a.

'Umjesto staljinističkog modela socijalizma, sada gradimo građansko društvo slobodnih ljudi. Politički sustav se radikalno mijenja, uvodi se istinska demokracija sa slobodnim izborima, postoje mnoge stranke, uspostavlja se zaštita ljudskih prava i obnavlja stvarna vlast naroda. […] Započela je preobrazba supercentralizirane države u pravu federaciju utemeljenu na samoodređenju i dobrovoljnoj uniji naroda. Umjesto ideološke diktature dobili smo slobodu misli, glasnost i otvorenost informacija', poručio je Gorbačov.

  • +2
Angela Merkel i Mihail Gorbačov Izvor: EPA / Autor: RAINER JENSEN

Gorbačov je od rane mladosti razmišljao politički. Rođen je 2. ožujka 1931. u mjestu Privolnoe s nekoliko tisuća stanovnika na području Stavropolja u jugozapadnoj Rusiji, između Crnog i Kaspijskog mora. Zasluge u oblikovanju svog karaktera Gorbačov je uvijek pripisivao svojoj 'maloj domovini'. U vrijeme njegova rođenja taj kraj bio je izrazito poljoprivredan, prepun suncokreta i pšenice. To ga je učinilo ranjivim u Staljinovoj kolektivizaciji, kada je zemlja otimana od farmera, a na izbor su imali kolektivne farme - kolhoze - ili gulag. Uslijedila je velika glad, a Gorbačov se sjećao kako je njegov djed kuhao žabe u očajničkom pokušaju da prehrani svoju obitelj.

Gorbačovljev život bio je ideološki rascijepljen od djetinjstva. Oba njegova djeda bila su utamničena pod Staljinom. Jedan od njih, komunist Pantelej, bio je toliko mučen da se vratio, kako je rekao Gorbačov, trajno promijenjen. Drugi, Andrej, žestoki antikomunist, toliko je teško radio u gulagu da se vratio iz Sibira s četiri medalje. Njegova kuća bila je prepuna religioznih ikona, a Pantelejeva portretima Staljina i Lenjina. Djed kršćanin bio je tvrd, dok je Pantelej bio srdačan te je unatoč svom seoskom podrijetlu djelovao gotovo kao intelektualac, objavio je konzervativni britanski mjesečnik The Critic u reportaži iz rodnog mjesta.

Gorbačov je diplomirao je pravo na Moskovskom državnom sveučilištu 1955., na kojem se pridružio Komunističkoj partiji Sovjetskog Saveza. Dvojio je između pravne ili akademske karijere, a da je politika njegov život, shvatio je nakon što je izabran na niz stranačkih dužnosti u Stavropolju. U Politbiro je imenovan 1979., a šest godina kasnije postao je njegov glavni tajnik. Na toj poziciji, najvišoj u državi, ostao je do raspada Sovjetskog Saveza.

U preranoj političkoj mirovini imao je i nekoliko kontroverznih poteza, poput pojavljivanja u nekoliko reklama za zapadne robne marke, kako bi prikupio novac za svoju zakladu. Osnovao je i nevladinu organizaciju za zaštitu prirode, Green Cross International.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Pokušao se vratiti u Kremlj na predsjedničkim izborima 1996., ali je osvojio manje od jedan posto glasova u odnosu na premoćnog Borisa Jeljcina. Tri godine kasnije umrla mu je supruga Raisa, njegov najčvršći oslonac. Bit će pokopan pored nje, na moskovskom groblju Novo-Devičje. U ovom trenutku nije izvjesno da ću mu biti priređen državni sprovod.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube