OPERNA KUĆA U MILANU

[FOTO] Skupina Ukrajinaca prosvjedovala protiv izvedbe ruske opere u La Scali

07.12.2022 u 18:59

Bionic
Reading

Dvadesetak ljudi prosvjedovalo je u u srijedu ispred operne kuće La Scale u Milanu uoči otvorenja nove sezone s gala izvedbom opere 'Boris Godunov' ruskog skladatelja Modesta Musorgskog

Mašući s ukrajinskim zastavama i transparentima protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog invazije na Ukrajinu 24. veljače, prosvjednici traže izolaciju Rusije. 'Rusiju treba izolirati. Želimo biti slobodni', rekla je Tatiana Sljušarenko koje potječe iz ukrajinskog grada Irpina i u Italiji živi od 2005. Pita se zašto La Scala nije promijenila svoj program tijekom proteklih devet mjeseci. Na jednom od transparenata je pisalo: 'Ruska kultura tek kad rat završi'.

Nakon prosvjeda Ukrajinaca koji žive u egzilu, umjetnički direktor La Scale Dominique Meyer je branio svoju odluku da postavi to djelo na pozornicu. Radi se, kazao je, o ruskom skladatelju iz 19. stoljeća. Također je dodao da je program donesen još prije tri godine i ne može se tumačiti kao proputinska propaganda.

  • +4
Prosvjed Ukrajinaca ispred La Scale Izvor: Profimedia / Autor: Piero CRUCIATTI / AFP / Profimedia

Kao gosti na otvorenju su najavljeni talijanska premijerka Giorgia Meloni, predsjednik Sergio Mattarella i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Trosatna opera, utemeljena na djelu ruskog pisca Aleksandra Puškina, dočarava priču o caru Borisu Godunovu koji je poludio i umrlo shrvan tugom zbog ubojstva mladog suparnika u borbi za krunu krajem 16. stoljeća.