povećan rizik od rata

Putin: 'Rusija nije poludjela, nećemo po svijetu mahati nuklearnim oružjem kao britvom'

07.12.2022 u 18:07

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u srijedu rekao da se povećava rizik od nuklearnog rata, no ustrajao je na tome da Rusija nije 'poludjela' i da svoj nuklearni arsenal smatra isključivo sredstvom odvraćanja

Međutim, Putin je rekao da će Rusija braniti svoj teritorij i svoje saveznike 'svim dostupnim sredstvima', dodavši da su Sjedinjene Američke Države, a ne Rusija, rasporedile takozvano 'taktičko' nuklearno oružje u drugim zemljama.

Putin je na sastanku svog Vijeća za ljudska prava, na kojem se uglavnom govorilo o ratu, a prenosila ga je televizija, rekao da se povećava rizik od nuklearnog rata, što je posljednje u nizu takvih upozorenja, no da Rusija na svoj arsenal gledao kao na sredstvo za odvraćanje, a ne da njime prva napadne.

'Nismo poludjeli, shvaćamo što je nuklearno oružje. Ta sredstva posjedujemo u naprednijem i modernijem obliku od bilo koje druge nuklearne zemlje. No, nećemo trčati po svijetu i mahati tim oružjem kao britvom', kazao je Putin.

  • +18
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Putin se godišnje sastaje sa svojim Vijećem za ljudska prava, tijelom za koje kritičari kažu da mu je omogućilo da ponudi prazna obećanja o građanskim slobodama dok povećava represiju i guši otpor protiv svoje vlasti.