vELIKI PROSVJED

[FOTO/VIDEO] Prijeti li Zagrebu za Božić napuljski scenarij? Radnici zagrebačke Čistoće traže veće plaće, zaprijetili prekidom rada

07.12.2022 u 16:24

Bionic
Reading

Radnici zagrebačke Čistoće prosvjedovali su u srijedu ispred ulaza u zgradu Čistoće tražeći povećanje plaća najslabije plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga, te su najavili prekid rada na Božić ako im se ne ispune zahtjevi

Prosvjed u organizaciji Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske, Sindikata hrvatskog vozača i Novog sindikata organiziran je nakon što su se Uprava Holdinga i zagrebačka Gradska uprava oglušili na njihove dopise u kojima su tražili razgovor o povećanju koeficijenata i usklađivanju plaća s inflacijom, što je potpisivanjem peticije podržalo 1116 radnika Čistoće.

Prosvjednici su nezadovoljni operativnim uvjetima, nedostatkom radnika, nemogućnošću iskorištavanja godišnjeg odmora i slobodnih dana, nefunkcioniranjem sustava, dislociranjem radnika i s, te su najavili da na Božić prestaju s radom ako im se ne ispune zahtjevi.

Glavni povjerenik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima u Čistoći Zdravko Stoilković poručio je kako su očekivalo više razumijevanja, socijalne osjetljivosti i pravde od nekadašnjeg aktivista, a sadašnjeg gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Ispričao se građanima koji nisu dobivali usluge koje su trebali, jer je Čistoća zatrpana pozivima i elektroničkom poštom 'na koje nema tko odgovoriti zbog kadrovske devastacije'.

  • +42
Prosvjed radnika Čistoće Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković poručio je radnicima da je njihovo iskazivanje spremnosti na akciju alat u rukama sindikalaca, a prosvjed je nazvao demokratskim pravom koje im nitko ne može oduzeti. Zahvalio je svim političarima koji su podržali prosvjed jer, kaže, 'uz ovakvu vlast u Zagrebu trebat će nam podrška'. Prosvjed su zasad podržali zagrebački HDZ i Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti.

Prosvjed tri sindikata ispred podružnice zagrebačke Čistoće Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel poručio je da je prosvjed zadnja poruka i Holdingu i gradonačelniku Tomaševiću, jer ovi sindikati žele s njima pregovarati. Tomašević je jučer opovrgnuo optužbe da se zahtjevi radnika ignoriraju, istaknuvši da su u tijeku kolektivni pregovori s reprezentativnim sindikatima o Kolektivnom ugovoru za Zagrebački holding, pa tako i za radnike Čistoće. Rekao je u Holdingu postoje 'različiti sindikati koji nemaju iste stavove', ali sa svima pregovara o povećanju plaća i materijalnih prava u okviru Kolektivnog ugovora.