veliko okupljanje

[FOTO] Prosvjed protiv rasizma u Zagrebu: 'Ne mogu nas sve pobiti!'

09.06.2020 u 19:22

Bionic
Reading

Inicijativa protiv policijskog nasilja i rasizma održala je u utorak prosvjed kojim su izrazili solidarnost s pokretom "Black lives matter" i antirasističkim prosvjedima koji se održavaju diljem Sjedinjenih Američkih Država zbog smrti nenaoružanog Afroamerikanca Georga Floyda.

"Odbijamo sudjelovati u politici uništavanja života. Želimo biti dio politike solidarnosti, borbe za slobodu i ekonomsku jednakost te društva koje osuđuje svaki oblik nasilja i rasističkog izražavanja te nametanja nadmoći", poručili su iz Inicijative.

Oko 400 prosvjednika iskazalo je svoju solidarnost s pokretom "Black lives matter" i antirasističkim prosvjedima u SAD-u, koje mnogi već nazivaju najvećim pokretom za ljudska i građanska prava u povijesti.

Prosvjedi diljem svijeta održavaju se nakon što je 25. svibnja u američkom gradu Minneapolisu ubijen nenaoružani Afroamerikanac George Floyd. Floyd je umro nakon što ga je, dok je bio u lisicama na tlu, koljenom ugušio policijski službenik Derek Chauvin, koji je klečao na Floydovu vratu.

Prosvjednici su u znak podrške kleknuli, i u tišini odali počast svima čiji su životi "ugušeni i ugašeni rasizmom". Na transparentima su imali natpise poput "zaustavimo nepravdu prema manjinama u Hrvatskoj", "samo ljubav", "svi smo jednaki" te su više puta uzvikivali ime Georgea Floyda, a u jednom trenutku prosvjednici su zapjevali pjesmu Olivera Dragojevića "Vjeruj u ljubav".

Inicijativa je prosvjedom htjela također naglasiti činjenicu kako su "rasističke politike prisutne u Americi, pa tako i u Europi".

  • +19
Prosvjed protiv rasizma u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

"Svjedoci smo kriminalizacije smeđih i crnih života na našim granicama, nezapamćenog nasilja koje provodi hrvatska policija na granicama i duboko u teritoriju Hrvatske. Sustavni rasizam obilježje je i našeg društva i najviše se očituje u odnosima prema migrantima", ustvrdili su iz Inicijative.

Podršku prosvjedu došli su izraziti predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras, predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš te članovi platforme Možemo Tomislav Tomašević, Sandra Benčić i Rada Borić.