NEZADOVOLJSTVO

[FOTO] Prosvjed liječnika pred Ministarstvom: Želimo djela, a ne riječi

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 24.09.2022 15:22
  • Objavljeno 24.09.2022 u 15:06
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

U pet minuta do podne u subotu je u Zagrebu održan prosvjed mladih liječnika ispred Ministarstva zdravstva na Ksaveru sa zahtjevom za reformama zdravstvenog sustava, specijalizacija i koeficijenata, a traže i mogućnost pregovaranja o svojim radničkim pravima

Nekoliko stotina mladih liječnika, specijalizanata i studenata prosvjedovalo je u subotu pred Ministarstvom zdravstva gdje su izrazili nezadovoljstvo sustavom, njegovim upravljanjem i svojim statusom te zatražili hitne reforme.

Prosvjed pod nazivom "Izliječimo zdravstvo zajedno" organizirala je Inicijativa mladih liječnika čiji je predstavnik Marin Smilović poručio da žele djela a ne riječi i to već danas.

"Zahtijevamo reformu zdravstvenog sustava, pregovaranje za naša prava, reformu specijalističkog usavršavanja te izmjenu koeficijenata", rekao je Smilović, upozorivši da previše liječnika odlazi iz Hrvatske te ne žele da nas sutra nema tko liječiti.

Poručio je da u organizaciji prosvjeda i njegovu financiranju nije sudjelovala ni jedna politička opcija, niti ih one zanimaju, a prosvjed predstavlja borbu liječnika za poboljšanje zdravstvenog sustava kako bi pacijentima i liječnicima bilo bolje.

Svojim dolaskom prosvjed su podržali predstavnici svih krovnih liječničkih udruga - Hrvatske liječničke komore (HLK), Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) i Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Uz njih podršku je dala i udruga Hitna uživo 194, udruga pravnika u zdravstvu, udruga za promicanje prava pacijenata i studentski zborovi medicinskih fakulteta u Zagrebu i Rijeci.

Odgovorni pozvani da ne tjeraju mlade ljude iz Hrvatske

  • +15
  • +12

Prosvjed mladih liječnika

Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

"Ovo je samo vrh ledene sante nezadovoljstva hrvatskih liječnika radnim uvjetima, statusom, ali isto tako i lošim upravljanjem sustavom", rekao je predsjednik HLK Krešimir Luetić koji je pozvao odgovorne da ne tjeraju mlade ljude iz Hrvatske.

"Moja poruka odgovornima je - nemojte svojim lošim odlukama, inercijom i nečinjenjem tjerati ove mlade ljude iz Hrvatske", poručio je.

Predsjednica HLS-a Renata Čulinović Čaić naglasila je da je to apel ljudi koji žele ostati raditi u Hrvatskoj, u uređenim uvjetima. Rekla je i da je da je HLS pokrenuo rješavanja niza problema, no oni se rješavaju vrlo sporo.

"Politika nam kaže kako nema sredstava za one koji tisućama prekovremenih sati neprekidno zbrinjavaju građane. Sredstava u društvu i državi ima, samo je pitanje koji su prioriteti i na što se troše", rekla je predsjednica sindikata pozdravljena burnim pljeskom.

Izvijestila je i da je skupština HLS-a odlučila o smanjenju članarine za specijalizante za 50 posto, a razgovara se i o porastu osnovice plaća već za ovu godinu. Porast nije sporan, mi tražimo da to bude već od 1. listopada i da se ugovori odmah i za 2023., rekla je Čulinović Čaić.

Tomislav Franić iz HUBOL-a upozorio je da hrvatski zdravstveni sustav posljednjih 30 godina propada pod svim vladama dok je Magdalena Šobar iz Inicijative mladih liječnika poručila da im je dosta povjerenstva i radnih skupina koje već više od 30 godina rade na reformama.

Ubijamo se od posla, ali oni s članskim iskaznicama dobivaju vodeće pozicije

Mirjana Livojević iz Inicijative upozorila je da mladi liječnici nakon 24-satnog dežurstva moraju odrađivati smjene jer nema nikoga drugoga. Upozorila je i da se na specijalizaciju čeka godinama, a onda željenu specijalizaciju ne dobivaju oni bez političke podrške.

"Ubijamo se od posla i radimo k'o konji, a nagrađeni smo time da oni koji manje rade, a imaju odgovarajuće članske iskaznice i dižu ručice, dobivaju vodeće pozicije i upravljaju nama, našim resursima i našim radom", istaknula je Livojević.

Fran Stjepan Naranča iz Zavoda za hitnu medicinu upozorio je na manjak opreme i timova te je zatražio donošenje zakona o hitnoj medicini. Osvrnuo se i na uvrede koje su doživjeli od članova Vlade za koje je rekao da su s podsmijehom govorili o stresnosti njihova posla i uspoređivali njihove plaće s onima kontrolora leta.

Prosvjednici su pred kraj okupljanja dobili poziv na sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošom. Predstavnici inicijative su nakon sastanka izjavili da je razgovor bio konstruktivan te da su dobili prijedlog reforme koju će proučiti do 3. listopada kad će se ponovno sastati s Berošem.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!