swift response 19

[VIDEO/FOTO] Pogledajte zračni desant iznad Udbine, brani se aerodrom

19.06.2019 u 12:11

Bionic
Reading

Više od 600 padobranaca iskočilo je na području Udbine kako bi obranilo aerodrom u sklopu multinacionalne vojne vježbe Swift Response 19

Padobranski desant na udbinsku vojarnu 'Josip Jović' počeo je u utorak u večernjim satima. Do srijede u podne na to je područje iskočilo više od 600 padobranaca u sklopu multinacionalne vojne vježbe Swift Response 19, priopćili su iz MORH-a.

U njemu sudjeluju transportni avioni C-130 Hercules, C-160 Transall i CN 235 Casa te helikopteri CH-47 Chinook. Prema scenariju vježbe, istovremeno se odvijaju druge letačke aktivnosti.

'U ovoj fazi vježbe radi se o zračnom ubacivanju većeg broja savezničkih padobranaca kroz uspostavljeni zračni most prema Udbini, nakon čega će doći do integracije snaga, a time se i težište vježbe prenosi na područje vojarne u Udbini. Pred svima nama je velik izazov, pri čemu je naglasak na punom poštivanju standarda i procedura u operaciji desantiranja snaga, kao i dobroj koordinaciji letačkih aktivnosti savezničkih snaga s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe', istaknuo je pilot bojnik Vlado Pavlinec, jedan od koordinatora u pripremi i provedbi vježbe.

Zračni desant združenih snaga na multinacionalnoj vojnoj vježbi Swift Response 19, termalna kamera Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MORH

Aerodrom u Udbini prilikom desanta britanske i francuske bojne branili su i pripadnici Hrvatske kopnene vojske u ulozi snaga suprotne strane (Opposing force – OPFOR).

Tijekom trajanja zračnog desanta u noćnim satima, izvidnički helikopter WILDCAT i borbeni helikopteri Apache i Tiger pružali su vatrenu potporu zemaljskim snagama nanošenjem gubitaka mehaniziranim snagama OPFOR-a, omogućujući padobrancima lakše zauzimanje aerodroma.

Padobranski desant Swift Response 19 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: M. Karačić, V. Jovanovac, S. Proučil

Nakon završetka aktivnosti iskakanja padobranaca u srijedu se očekuje formiranje 'zračnog mosta' na relaciji Zadar – Udbina, a riječ je o 28 valova polijetanja iz Zemunika te slijetanja u Udbinu, prilikom čega će biti transportirana kompletna sredstva tehnike i opreme potrebne za nastavak operacije.

Vježba Swift Response 19 Zapovjedništva američke vojske za Europu (U.S. Army Europe - USAEUR), koju vode Globalne snage za odgovor SAD-a (U.S. Global Response Force - GRF), u čijem je sastavu osam zemalja članica NATO-a: Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, prikazat će strateško upošljavanje Globalnih snaga za odgovor, a cilj vježbe je promicanje stabilnosti i sigurnosti jugoistoka Europe, jačanje partnerstva te razvoj interoperabilnosti između savezničkih zemalja.

Glavni događaj vježbe održava se nakon što je u početnoj fazi u vojarni Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku uspješno proveden prihvat i uspostava privremene baze savezničkih snaga (Intermediate Staging Base) Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Ratnog zrakoplovstva Francuske Republike.

Letačkim operacijama koje se izvode u koordinaciji savezničkih snaga i hrvatskih timova, Republika Hrvatska nastavlja potvrđivati sposobnost pružanja potpore savezničkim snagama kao zemlja domaćin (Host Nation Support).