pokušali doći do glavne bine

[VIDEO/FOTO] Pogledajte raspjevane HOS-ovce nakon što ih je propustio kordon vojne i specijalne policije u Kninu

05.08.2020 u 10:39

Bionic
Reading

Policija jutros na kninski trg nije pustila nekoliko stotina pripadnika HOS-a i drugih ratnih postrojbi, među kojima je bilo i onih u majicama s natpisom "Za dom spremni", a uzvikivali su i taj ustaški pozdrav, no pušteni su naknadno, nakon završetka svečanosti u povodu 25. obljetnice Oluje

Glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor izjavila je Hini da je nekoliko stotina pripadnika HOS- a i drugih braniteljskih udruga, kojima policija nije dopustila dolazak na Trg dr. Ante Starčevića, za cijelo vrijeme trajanja programa pjevalo, nezadovoljni što ne mogu ući na trg.

U par navrata čuo se, rekla je, i pozdrav "Za dom spremni", a nekolicina ih nosi majice neprimjerenog sadržaja.

Upitana zašto branitelji, među kojima je i bivši ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a "Rafael vitez Boban" Marko Skejo, nisu mogli ući na trg kako bi pratili program, Kosor je odgovorila kako je razlog tomu to što nisu imali akreditacije, a prostor gdje se održava program zbog epidemioloških mjera prima tek šestotinjak uzvanika.

  • +25
HOS-ovci u Kninu Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

"Postoji točan broj uzvanika koji mogu doći na Trg dr. Ante Starčevića .Prostor na trgu je ograničen zbog pandemije, a svi koji su na njemu moraju biti akreditirani", naglasila je.

U Kninu, gdje od rano jutros traje program obilježavanja 25. obljetnice Oluje te Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, mirno je i bez incidenata, rekla je Kosor.

Knin: Marko Skejo na 25. obljetnici VRO Oluja Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimić/PIXSELL

Po završetku svečanog programa, spomenuti HOS-ovci i pripadnici drugih braniteljskih udruga pušteni su na kninski trg.

Ranije, dok su još bili na policijskoj blokadi, predsjednik Udruge veterana specijalne policije BATT-Split Mladen Todorić izjavio je novinarima da su 1995. prošli cijeli Knin te ga oslobodili, a danas nisu u mogućnosti sudjelovati na svečanosti jer za njih "nema mjesta".

"Branitelji su došli nadomak trga, 1995. godine mogli smo proći kroz cijeli Knin i osloboditi ga, a evo sad za nas nema mjesta, a za Miloševića i slične ima mjesta, navodno zbog korone. Što je tu je", rekao je Todorić.

  • +3
Knin: Pripadnke HOS-a zaustavila vojna policijae Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Izrazio je žaljenje što se "naše kolege policajce dovodi u neugodnu situaciju, jer su s jedne strane barikade, a mi s druge".

"Nadamo se da će ova takozvana korona proći, da se ovo više nikada neće dogoditi, da se braniteljima zapriječi prolaz na trg u Kninu da odamo počast svojim palim suborcima i da proslavimo našu pobjedu", naglasio je Todorić.

Dodao je da će, kada prođe službeni dio proslave, oni "odraditi i svoj dio".

"Odat ćemo počast, zapalit ćemo svijeće, mislili smo to napraviti sada i sudjelovati u svečanom dijelu, ali spriječeni smo", zaključio je Todorić.

Mediji navode kako je među HOS-ovcima i saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović.