sastanak u nsk

[FOTO] Plenković primio prvog čovjeka kineske diplomacije: Hrvatska nastavlja jačati veze s Kinom

27.05.2021 u 14:16

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković primio je u četvrtak Yanga Jiechia, prvog čovjeka kineske diplomacije i čelnika Ureda za vanjske poslove Središnjeg odbora Komunističke partije NR Kine s kojim je razgovarao o jačanju odnosa i gospodarske suradnje Hrvatske i Kine, priopćila je vlada.

Plenković je na sastanku u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici istaknuo da je globalna pandemija pokazala važnost dobrog upravljanja i multilateralne suradnje. Zahvalio je kineskim vlastima na suradnji u redovitom dopremanju medicinske zaštitne opreme tijekom pandemije i na spremnosti da se nastavi suradnja u borbi protiv koronavirusa, navodi se u priopćenju.

Ovo je prvi fizički susret kineskog i hrvatskog izaslanstva na visokoj razini u pandemiji.

Plenković je podsjetio na uspješni sastanak na vrhu u Dubrovniku te posjet premijera Lija 2019. i rekao da okvir za suradnju Kine sa zemljama srednje i istočne Europe ima vrijedan potencijal kao jedinstvena inicijativa koja izgrađuje mostove između Europe i Azije te je komplementarna cjelokupnim odnosima između EU-a i Kine.

Kina također podržava nastavak suradnje sa zemljama srednje i istočne Europe, oslanjajući se na tržišna načela, radi stvaranja uzajamno korisnih projekata, rekao je Jiechi.

Plenković i Jiechi izrazili su zadovoljstvo radi nastavka realizacije velikih projekata u Hrvatskoj, poput Pelješkog mosta i ostalih ulaganja - od izgradnje prometne infrastrukture do ulaganja u obnovljive izvore energije.

U povodu 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kine, 2022. godine, hrvatski premijer je izrazio želju da u posjet Hrvatskoj dođe kineski predsjednik Xi Jinping i da obiđe Pelješki most čija će izgradnja do tada biti dovršena.

Ukupna trgovinska razmjena Hrvatske i Kine iznosila je prošle godine 1,39 milijardi dolara, a intenzivno se radi i na uspostavi izravne zrakoplovne linije Peking – Zagreb i dolasku kineskih turista u Hrvatsku, s obzirom na to da je 2019. Hrvatsku posjetilo gotovo pola milijuna kineskih turista.

Jiechi je Plenkoviću rekao da je Kina otvorena za hrvatske proizvode i izrazio želju za nastavkom povećanja trgovinske razmjene.

  • +2
Andrej Plenković i Yang Jiechi Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor

Razgovarali su još o suradnji na području kulture i sporta, a premijer je zaželio Kini "puno uspjeha" u organizaciji Zimskih Olimpijskih igara u Pekingu.

Uz premijera su bili ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.