premijer u dubrovniku

Plenković: Postići ćemo bilateralne aranžmane o slobodi kretanja i prije stupanja na snagu digitalne zelene potvrde

26.05.2021 u 12:05

Bionic
Reading

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković boravi u Dubrovniku, gdje daje podršku kandidatima HDZ-a uoči drugog kruga lokalnih izbora. 'Dolazeći u Dubrovnik, vidjeli smo koliko je napredovala izgradnja Pelješkog mosta, koji će u rujnu biti fizički spojen', rekao je Plenković, ističući da se za taj projekt osobito zauzimao HDZ-ov župan i kandidat za župana Nikola Dobroslavić

Rekao je kako je očito da epidemija jenjava, da su na europskoj razini stvoreni preduvjeti za olakšavanje slobode kretanja.

'Postići ćemo bilateralne aranžmane o slobodi kretanja i prije stupanja na snagu digitalne zelene potvrde', najavio je Plenković.

Digitalna putovnica stupa na snagu 1. srpnja, a Plenković kaže da je o zasebnim aranžmanima jučer u Bruxellesu razgovarao s državnicima iz Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Austrije...

'Svi su iskazali interes da njihovi sugrađani žele doći. Omogućit ćemo da turisti u Hrvatsku dođu ranije', rekao je Plenković.

Komentirajući ustavnu tužbu ugostitelja, rekao je da je Hrvatska cijelo vrijeme imala vrlo umjerene i balansirane mjere ograničenja.

'Nije bilo policijskog sata, kompletnog zatvaranja, ostali su raditi dućani. Idemo s daljnjim popuštanjem', kazao je Plenković, dodajući da se ne smije ugroziti pozitivan trend.

'Vlada RH je u ovoj Covid krizi bez presedana odlučila očuvati radna mjesta. Zahvaljujući odluci Vlade o 10 i pol milijardi kuna očuvali smo radna mjesta, osigurali egzistenciju obitelji i premostili situaciju za poslodavca', podsjetio je.

O kandidaturi Bože Petrova

Upitan hoće li u četvrtak ići na prijem na Pantovčaku povodom Dana oružanih snaga, rekao je da će u Splitu sutra podržavati HDZ-ove kandidate.

Komentirao je i kandidaturu Bože Petrova za dubrovačko-neretvanskog župana.

'On želi ukinuti dužnost za koju se kandidira. Most smatra da županije ne trebaju postojati', rekao je Plenković.