PROŠAO ISPOD PELJEŠKOG MOSTA

[FOTO] Neum bijesan zbog usidernog kruzera: 'Čestitke kapetanu. No nije riječ o brodu. Pogledajte, je li ovo prirodno?'

23.06.2022 u 21:06

Bionic
Reading

U četvrtak u šest sati prvi kruzer, s tisuću putnika, prošao je ispod Pelješkog mosta. Nedavno su kamioni testirali njegovu izdržljivost, a danas je kruzer Bolette, pod zapovjedništvom dubrovačkog kapetana Joze Glavića, testirao njegovu visinu

Na teritoriju BiH taj isti kruzer dočekao je prosvjed. Stanovnici Neuma boje se onečišćenja svojih voda. Nova TV razgovarala je s Danielom Matić, predsjednicom Općinskog vijeća Neum.

Matić je Hrvatskoj čestitala na skorašnjem otvaranju Pelješkog mosta.

"Nas građane Neuma jako veseli isto. Ovo je povijesni događaj, čestitke kapetanu broda. Nije riječ o brodu. Pogledajte, je li ovo prirodno? Riječ je o ekološkom problemu koji naš cijeli akvatorij može imati. Biste li vi reagirali kao lokalna zajednica da postoji opasnost na vašem teritoriju? Ovo je samo apel da mirno ukažemo što nas muči. Kakav je to turizam koji želimo? Zašto nam se nameće, zašto nas se ne pita?", kaže Matić.

Matić ističe kako ispuštanje balastnih voda predstavlja opasnost te kako u Neumu ne žele takvu vrtu turizma u velikim gabaritima.

Brod bi trebao isploviti oko 21 sat, a za sidrenje je kompanija uplatila 31.000 eura, triput više nego primjerice da se kruzer sidrio u Dubrovniku, doznaje Nova TV.

  • +54
Kruzer dočekan prosvjedom u Neumu Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat / CROPIX

Oglasio se i kapetan broda Jozo Glavić. "Stvarno jedna iznimna, velika čast biti zapovjednik broda koji je prvi prošao ispod našeg velikog lijepog mosta. Znamo koilko most znači za regiju i Hrvatsku i vidjeti ga iz te perspektive kako je lijepo izgrađen. Bilo je stvarno lijepo vidjeti most iz ovoga kuta kao i cijeli ovaj dio obale što naše. Jučer sam objasnio i gostima našim da ćemo proći ispod mosta, objasnio im što znači za Hrvatsku i za cijelo ovo područje, otkad je Hrvatska podjeljenja i malo povijesti", rekao je Glavić.