postavljena tabla

Poznato je službeno ime Pelješkog mosta, prilikom imenovanja poštivala se uobičajena praksa

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 14.06.2022 10:05
  • Objavljeno 14.06.2022 u 10:05
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic

Jedna od dviju posljednjih nepoznanica oko Pelješkog mosta razriješena je - poznato je njegovo službeno ime, piše Jutarnji list

U posljednjih godinu dana u javnosti su predlagana mnogobrojna imena za most – Oliver Dragojević, Libertas, Marko Polo, Most Domovine, Most Europe, Most hrvatske cjelovitosti i slično.

No ovaj monumentalni objekt koji premošćuje Malostonski zaljev dobio je vrlo jednostavno ime – Pelješac, piše Jutarnji list.

Da je to i službeno ime potvrđuje i tabla s nazivom koja je prošlog tjedna postavljena na početku mosta na kojoj piše "Pelješac" a ispod imena navedena je njegova duljina – 2404 m. Davanjem imena 'Pelješac' poštivana je i uobičajena praksa da se pri davanju imena infrastrukturnim objektima u pravilu koriste geografski toponimi područja u kojem se objekt nalazi.

Preostala je još jedna nepoznanica, a to je datum otvaranja za promet samog mosta i dijela nove ceste preko Pelješca koja se spaja na most. Prema neslužbenim informacijama, oni bi u promet trebali biti pušteni u drugoj polovici sljedećeg mjeseca.

  • +14
  • +11

Pelješki most

Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic

U ovom trenutku najkritičnija situacija s radovima je na čvoru Brijesta koji se nalazi na dionici ceste Duboka-Sparagovići, nešto manje od kilometra od mosta Pelješac na samom poluotoku. Radnici tvrtke Strabag svim silama pokušavaju ispoštovati rok za njegov završetak, a to je 13. srpanj.

Do tada bi u potpunosti trebala biti završena i spomenuta cesta do Sparagovića. Prema neslužbenim informacijama, dionica ceste od Sparagovića do čvora Prapratno koju gradi grčka tvrtka Avax završena je i u tijeku je tehnički pregled.

Sljedećeg mjeseca u promet će osim mosta biti puštena dionica nove ceste od Duboke do čvora Prapratno. Preostali dio prometnice do čvora Doli u sklopu koje je i obilaznica Stona trebao bi biti završen krajem ove godine, piše Jutarnji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!