katalin novak

[FOTO] Mađarska predsjednica nakon sastanka s Vučićem: Srbija je potrebna Europskoj uniji

  • Autor: B. R./Hina
  • Zadnja izmjena 09.09.2022 15:19
  • Objavljeno 09.09.2022 u 15:19
tportal

Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Srbija je potrebna Europskoj uniji i zbog toga će Mađarska podržati što ranije priključenje Zapadnog Balkana Uniji, izjavila je u petak u Beogradu mađarska predsjednica Katalin Novak

"Europskoj uniji je potrebna Srbija, ne samo obrnuto. Zbog toga ćemo podržati što skorije priključenje Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana i bilo bi nam drago da se to što prije ostvari", izjavila je Novak nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, prenosi agencija Beta.

Novak je kazala da se nada se da će davanje kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji ubrzati proces eurointegracija Zapadnog Balkana. Srbija je, po njezinim riječima, učinila veoma ozbiljne korake kako bi odgovorila svim zahtjevima EU.

Dodala je da bi pridruživanje Srbije šengenskoj zoni smanjilo gužve i olakšalo prelazak srpsko-mađarske granice.

Novak je ocijenila da se rat u Ukrajini neće uskoro završiti i istaknula da je Mađarska podržala sve pakete sankcija, ali da zbog posljedica sankcija teška zima ne predstoji samo Rusiji kojoj su sankcije uvedene, već i cijeloj Europi. To, po njezinim riječima potvrđuje, mađarsko stajalište da "takva politika nije svrsishodna, jer bi trebalo odrediti kome želimo nanijeti štetu".

Novak je u svibnju 2022. preuzela dužnost mađarske predsjednice, a dolazi iz stranke Fidesz, mađarskog premijera Viktora Orbana.

  • +5
  • +2

Katalin Novak u Beogradu se susrela s Aleksandrom Vučićem

Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC